Bota Paralajmërimi i Fauci-t: Vaksina kundër Covid-19, vështirë të jetë plotësisht e efektshme

Paralajmërimi i Fauci-t: Vaksina kundër Covid-19, vështirë të jetë plotësisht e efektshme

Shefi epidemiolog amerikan Anthony Fauci vlerësoi se vaksina kundër koronavirusit nuk do të jetë plotësisht e efektshme.

Siç raporton Sky News, ai tha në seminarin në internet të Universitetit Brown se shansi që vaksina të jetë 100% efektive nuk është e madhe.

“Ne nuk e dimë se sa efektive do të jetë – nëse do të jetë 50 ose 60 përqind. Unë do të doja që efikasiteti të ishte 75 përqind ose më shumë”, tha Fauci.

Ai theksoi se koncepti i shëndetit publik nuk duhet të braktiset kurrë sepse është e pamundur të zhvillohet një vaksinë që është deri në 98 përqind efektive.

Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), Tedros Adhanom Ghebreyesus, dënoi adoptimin e mëparshëm “nacionalist” të vaksinës së ardhshme të koronavirusit dhe avokoi që vaksina të jetë një mjet i përgjithshëm, i zakonshëm që do t’i mundësojë njerëzimit të luftojë pandeminë COVID-19.

Ekzistojnë 26 kandidatë për vaksina në faza të ndryshme të testimit, përfshirë gjashtë “në gjendje të mirë, në provat klinike”, konfirmoi Drejtori i Mjekësisë së Urgjencës së OBSH-së, Michael Ryan, duke shprehur shpresë të moderuar për sukses.

Kur një vaksinë vjen në “Fazën e Tretë”, nuk do të thotë “jemi pothuajse në shënjestër!”, shpjegoi ai

“’Faza e tretë’ do të thotë që për herë të parë, një vaksinë futet në popullatën e përgjithshme, duke iu dhënë individëve të shëndetshëm, për të parë nëse vaksina do t’i mbrojë ata nga një infeksion natyror,” shpjegoi ai.

Sidoqoftë, “nuk ka asnjë garanci që ndonjë prej këtyre gjashtë vaksinave do të na japë vetëm atë përgjigje, dhe me siguri do të kemi nevojë për më shumë vaksina deri sa të funksionojë”, tha Ryan.