Politika “Paris-Midi” 1924: Reagimi i Shqipërisë në mbrojtje të shqiptarëve të Çamërisë

“Paris-Midi” 1924: Reagimi i Shqipërisë në mbrojtje të shqiptarëve të Çamërisë

Nga Aurenc Bebja*, Francë

“Paris-Midi” ka botuar, të shtunën e 26 korrikut 1924, në ballinë, një shkrim në lidhje me reagimin e qeverisë shqiptare në mbrojtje të shqiptarëve të Çamërisë, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar:

Situata e shqiptarëve në Greqi

Tiranë, 26 Korrik.

Qeveria Shqiptare i ka telegrafuar Lidhjes së Kombeve një apel të ri për t’u ankuar se shqiptarët e Çamërisë janë të detyruar të emigrojnë nga Greqia.

Apeli thotë se shqiptarët janë të vendosur të strehohen në Shqipëri, në vend që të emigrojnë në Turqi. Kjo popullatë synon të vendoset në kufirin shqiptar në krahinën e Gjirokastrës.

Qeveria shqiptare deklaron se ka respektuar angazhimin e bërë ndaj Lidhjes së Kombeve lidhur me pakicat greke, por e ka për detyrim moral të ndihmojë popullatën shqiptare të Çamërisë dhe se duhet që të merret parasysh se do të ndodhin incidente të rënda pasi shqiptarët (çamët) do të strehohen në vendet e banuara nga banorë që flasin greqisht.

Qeveria shqiptare thotë së Greqia do të mbajë përgjegjësinë e këtyre incidenteve.

* Burimi: Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania