Bota Partitë Popullore Evropiane pezullojnë partinë qeverisëse në Hungari

Partitë Popullore Evropiane pezullojnë partinë qeverisëse në Hungari

Grupimi kryesor i qendrës së djathtë të Parlamentit Europian votoi të mërkurën për të pezulluar Partinë qeverisëse të Hungarisë, Fidesz, të kryeministrit Viktor Orban, deri në një njoftim tjetër, pas shqetësimeve se ka shkelur parimet e BE-së mbi sundimin e ligjit.

Vendimi i Partive Popullore Evropiane (PPE) erdhi pas thirrjeve nga aleatët, kundërshtarët politikë dhe grupet e të drejtave për partinë e Orbanit, për t’u disiplinuar mbi fushatat anti-imigracionit dhe ndryshimet e diskutueshme në sistemin gjyqësor.

Grupi ra dakord të emërojë tre shtetarë të vjetër për të shqyrtuar nëse Hungaria shkel standardet demokratike të PPE-së. Të tre do të raportojnë pas zgjedhjeve të Parlamentit Evropian të majit, që do të thotë se EPP-ja duhet të jetë në gjendje të paraqesë një front të bashkuar gjatë fushatës.

“Fidesz nuk do të ketë më asnjë fjalë për qasjen politike të PPE-së”, tha Manfred Weber, kandidati kryesor i partisë në zgjedhje, për marrëveshjen e arritur mes Fidesz dhe partive të tjera anëtare të PPE-së, nën të cilat Fidesz nuk do të marrë pjesë në takime partiake.

Orban, një nacionalist që shpesh është ndeshur me Bashkimin Europian mbi fushatat e tij kundër emigracionit dhe reformat gjyqësore, e cilësoi pezullimin si një fitore, duke thënë se ai kishte mposhtur një “sulm” nga 13 partitë konservatore, kryesisht europiane të veriut, të cilat i kishin thirrur për dëbimin e tij.

Për Orbanin, anëtarësimi në grup i jep atij ndjeshmëri dhe influencë të zakonshme që mungojnë te populistët e tjerë evropianë. Ai kishte kërcënuar më herët gjatë ditës për të lënë PPE nëse Fidesz do të pezullohej.

Pezullimi nuk ishte i mjaftueshëm për kritikët e PPE-së, të cilët thonë se ajo qëndronte ashtu siç Orban shkatërroi normat demokratike dhe sundimin e ligjit në Hungari.