Extra Peshkaqenët janë më të vjetër se pemët dhe dinozaurët

Peshkaqenët janë më të vjetër se pemët dhe dinozaurët

Peshkaqenët e Grenlandës janë vertebrorët më jetëgjatë të njohur në Tokë, sipas një studimi të botuar në revistën “Science”. Sipas studiuesve, speciet e Atlantikut të Veriut ka të ngjarë të jetojnë mesatarisht të paktën 272 vjet dhe shpesh nuk arrijnë pjekurinë deri në moshën 150 vjeç.

Dëshmia më e hershme e fosileve të peshkaqenëve daton deri në 450 milion vjet, që do të thotë se këto krijesa kanë qenë rreth të paktën 90 milion vjet para pemëve dhe 190 milion vjet para dinozaurëve.

Peshkaqenët kanë ekzistuar që përpara se Pangea të shpërbëhej, tha Catherine Macdonald, drejtore e Shkollës Field dhe pedagoge në Shkollën Rosenstiel të Universitetit të Miami të Shkencave Detare dhe Atmosferike.  (Kishte një kontinent të vetëm gjigant të quajtur Pangea rreth 250 milionë vjet më parë.)

Për më tepër, peshkaqenët i kanë mbijetuar pesë zhdukjeve masive, njëra prej të cilave zhduku rreth 96% të të gjithë jetës detare.