Extra Peshkatarët zbulojnë “ishullin e humbur prej ari”, u zhduk 700 vjet më...

Peshkatarët zbulojnë “ishullin e humbur prej ari”, u zhduk 700 vjet më parë

Peshkatarët kanë gjetur një statujë të Budës të stolisur me xhevahire, me vlerë miliona paund, dhe besohet se ata mund të kenë gjetur një mbretëri të lashtë indoneziane në ishullin e Sumatrës, të quajtur “Ishulli i Arit të Humbur”.

Statuja madhështore me përmasa reale e indianit të lashtë Śramaṇa nga shekulli i 8-të nuk ishte thesari i vetëm i fshehur i gjetur në vendndodhjen e përrallore.

Në të vërtetë, Ishulli i Arit, i cili dikur banohej nga qytetërimi Srivijaya – një perandori budiste Malajze që daton midis shekujve 7 dhe 13 u zhduk në mënyrë misterioze një shekull më vonë dhe është eksploruar gjatë pesë viteve të fundit nga peshkatarët dhe ekspertët.

Rrjedhimisht, eksploruesit të cilët kishin pastruar lumin Musi, afër Palembang, i njohur si i infektuar nga krokodilët gjetën kambana murgjish prej bronzi, gurë të çmuar, monedha dhe madje edhe unaza ceremoniale ari.

Peshkatarët gjetën gjithashtu një unazë të mrekullueshme ari dhe gur i çmuar me kthetra, e cila besohet se ishte veshur nga një zog i shenjtë, si dhe një stoli 21.5 cm të buallit dhe kalorësit, dhe një grusht rruaza dhe monedha ari.

Këto artefakte janë padyshim thesare të çmuara, të cilat deri më sot kanë qenë të vështira për t’u aksesuar.

Dr Suarean Kingsley, një arkeolog detar britanik tha për Daily Mail: “Ekplorues të mëdhenj kanë kërkuar lart e poshtë për Srivijaya deri në Tajlandë dhe Indi, të gjithë pa fat. Srivijaya, mbretëria e fundit e fuqishme e humbur në tokë, ka ruajtur me xhelozi sekretet e saj“.

Arkeologu vazhdoi duke shpjeguar se gjetjet e jashtëzakonshme ishin gjetur gjatë pesë viteve të fundit.

“Monedhat e të gjitha periudhave, ari dhe statuja budiste, gurë të çmuar, të gjitha llojet e gjërave për të cilat mund të lexoni dhe të mendoni se janë të sajuara, janë të vërteta”, shtoi Dr Kingsley.

Srivijaya nuk ishte vetëm një perandori, por edhe një mbretëri detare dhe tregtare që lulëzoi midis shekujve 7 dhe 13.

Sipas Britannica, kjo perandori e lashtë është ajo që njihet kryesisht si Indonezia, por e ka origjinën në Palembang në ishullin Sumatra.

Thuhet se mijëra monedha kineze dhe qeramika të fundosura janë gjetur në shtratin e lumit. Dr Kingsley zbuloi se njerëzit jetonin në lumë dhe se ai besonte se qytetërimi mori fund në shekullin e 14-të.

Ai shpjegoi se shtëpitë, pallatet dhe tempujt prej druri të njerëzve u fundosën së bashku me të gjitha pasuritë e tyre. Shkaku i saktë i rënies së mbretërisë së fuqishme është ende i panjohur, megjithatë, arkeologu ka spekuluar se Srivijaya ka vuajtur nga një shpërthim katastrofik vullkanik, i ngjashëm me Pompein.