Extra Pirja e vetëm një pije alkoolike në ditë shkurton tej mase jetëgjatësinë...

Pirja e vetëm një pije alkoolike në ditë shkurton tej mase jetëgjatësinë tuaj

Konsumimi i vetëm një pije alkoolike në ditë – qoftë një litër birrë, një gotë verë apo një gotë nga pija tuaj e preferuar – mund të shkurtojë jetëgjatësinë tuaj me afërsisht dy muaj e gjysmë, sipas Dr. Tim Stockwell, ekspert në Institutin Kanadez për Hulumtimin e Përdorimit të Substancave, sipas “The New York Post”.

Stockwell tha se ata që pinë dukshëm më shumë alkool se kaq – rreth 35 pije në javë – mund të ulin deri në dy vjet jetëgjatësine e tyre.

Është një zgjim i vrazhdë për ata që mund të dëshirojnë të pushojnë me një gotë verë pas një dite të gjatë, ose që frekuentojnë momente të lumtura me miqtë ose kolegët.

“Alkooli është droga jonë e preferuar rekreative. Ne e përdorim atë për kënaqësi dhe relaks – dhe gjëja e fundit që duam të dëgjojmë është se ajo mund të shkaktojë dëme”, tha ai.

Fatkeqësisht, sipas doktorit, asnjë sasi alkooli nuk është e sigurt për pijet alkoolike – dhe pretendimet e tij mbështeten në shkencë.

“Hulumtimet e fundit kanë treguar se konsumimi i alkoolit mund të rrisë rrezikun e kushteve të caktuara shëndetësore, si kanceri, sëmundjet e zemrës, presioni i lartë i gjakut, goditjet në tru, sëmundjet e mëlçisë dhe shumë të tjera”, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Sipas CDC, mbi 20 000 njerëz i nënshtrohen kancerit të lidhur me alkoolin çdo vit në SHBA, ku pirja “e moderuar” përkufizohet si një pije në ditë për gratë – dhe dy pije në ditë për burrat.

Vitin e kaluar, Irlanda u bë vendi i parë që miratoi një projektligj që kërkon që shishet e alkoolit të etiketoheshin me paralajmërime shëndetësore, ndërsa Kanadaja rishikoi udhëzimet e saj shëndetësore që rekomandonin pijet për të shmangur konsumimin e më shumë se dy pijeve në javë.

Hulumtimi i Stockwell ka zbuluar një lidhje midis konsumit të alkoolit dhe vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, gjë që bie ndesh drejtpërdrejt me besimin e përhapur se “vetëm një sasi e vogël alkooli mund të jetë e dobishme për shëndetin”.

Ndërsa vera e kuqe është besuar prej kohësh se është e mirë për zemrën tuaj në mënyrë të moderuar, kjo nuk është domosdoshmërisht kështu, pasi disa kërkime kanë treguar të kundërtën.

“Të jesh në gjendje të pish është një shenjë që je ende i shëndetshëm, jo ​​shkaku i shëndetit të mirë”, tha Stockwell.

“Ka shumë mënyra se si këto studime japin rezultate të rreme – që keqinterpretohen për të nënkuptuar se alkooli është i mirë për ju”, theksoi ai.