Kuriozitete Planet e Europës për Venusin do t’i japin përgjigje shumë pyetjeve për...

Planet e Europës për Venusin do t’i japin përgjigje shumë pyetjeve për fqinjin e afërt të Tokës

Interesi për Venusin rritet gjithnjë e më shumë, veçanërisht pas zbulimit të fosfinës në retë e planetit. Planeve të NASA-s tashmë i janë shtuar edhe planet e ESA-s.

“Një epokë e re na pret në kërkimin e fqinjit tonë më të afërt, por jashtëzakonisht të ndryshëm, në Sistemin Diellor. Do të kemi një program jashtëzakonisht të plotë shkencor në këtë planet enigmatik brenda dekadës së ardhshme”, tha Günther Hasinger, drejtori shkencor i ESA.

Agjencia Europiane e Hapësirës ka zgjedhur EnVision, një mision eksplorues që do të studiojë Venusin nga thelbi në atmosferën më të jashtme.

Ka shumë pyetje që bëjnë shkencëtarët për Venusin; A është ai një planet aktiv gjeologjikisht? A po zhvillohet aktivitet vullkanik? A ka pasur ndonjëherë një pllakë tektonike? A mund të ketë patur jetë?

Një Tokë që shkoi gabim?

Por një pyetje është më e rëndësishme se të tjerat: Cila është historia që ka shënuar Venusin në një masë të tillë? A është një paralajmërim për Tokën në lidhje me atë që mund të ndodhë si rezultat i një efekti katastrofik serrë?

Grupi i mjeteve inovative të EnVision do të adresojë këto çështje kryesore. Misioni do të jetë i pajisur me instrumente të shumta për të zbuluar shtresimin e nëntokës dhe spektrometrave për të studiuar përbërjen e atmosferës dhe sipërfaqes, duke kërkuar për çdo ndryshim që mund të lidhet me shenjat e vullkanizmit aktiv. Një radar i NASA-s do të mbledhë imazhe dhe do të hartojë sipërfaqen. Përveç kësaj, do të kryhet një eksperiment për të hetuar strukturën e brendshme të planetit dhe fushën e tij gravitacionale, si edhe për të hetuar strukturën dhe përbërjen e atmosferës. Mjetet do të punojnë së bashku për të karakterizuar më së miri ndërveprimin midis kufijve të ndryshëm të planetit; nga brenda, në sipërfaqe, në atmosferë, duke siguruar një vizion global të vetë planetit dhe proceseve të tij.

Kapitulli tjetër për EnVision është kalimi në fazën e përcaktimit të hollësishëm, në të cilën do të përcaktohet projekti për satelitin dhe instrumentet e tij. Pas fazës së projektimit, një industri evropiane do të zgjidhet për të ndërtuar sondën dhe për të kryer të gjitha provat e nevojshme. Nisja e parë e EnVision do të jetë në 2031, me opsione të tjera të mundshme në 2032 dhe 2033. Do të duhen rreth 15 muaj për të arritur Venusin, dhe 16 muaj të tjerë për t’u vendosur në orbitën e saj përfundimtare, e cila do të jetë afër polarit. Zgjat 92 minuta në një lartësi prej 220 dhe 540 km.

EnVision ndjek suksesin e anijes kozmike të ESA Venus Express (2005-2014), e cila, kryesisht e dedikuar për studimin e atmosferës, gjithashtu ka çuar në zbulime thelbësore që tregojnë për vendet e mundshme vullkanike të nxehta në sipërfaqen e planetit. Anija kozmike Akatsuki (nga JAXA, Agjencia Hapësinore Japoneze) gjithashtu ka studiuar atmosferën që nga viti 2015. EnVision do të përmirësojë ndjeshëm imazhet radare sipërfaqësore nga sonda Magellan e NASA-s në vitet 1990, por duke punuar së bashku në misionet e ardhshme të NASA DAVINCI + dhe VERITAS, treshja e sondave do të sigurojë studimin më gjithëpërfshirës të Venusit ndonjëherë.