Kuriozitete Po, një asteroid vrasës mund të godasë tokën

Po, një asteroid vrasës mund të godasë tokën

Toka është në një lojë të vazhdueshme të “veturave” parakaluese qiellore. Planeti ynë është ende në këmbë pas 4.6 miliardë vjetësh, por një përplasje moderne mund të shkatërrojë qytetet, kontinentet dhe madje vetë jetën. Meteorët më të vegjël se 100 metra zakonisht shpërthejnë në ajër të mesëm, siç ndodhi në Chelyabinsk të Rusisë në vitin 2013.

Nuk kishte copëza të mjaftueshme për të bërë një krater, por bumi i zërit ka shpërthyer dritaret. Pra, sa kërcënim mund të shkaktojnë shkëmbinj më të mëdhenj?

Nevoja për shpejtësi

Një nga arsyet pse këto objekte fluturuese janë aq të rrezikshme është shpejtësia e tyre. Një asteroid me shumë vrull mund të bëjë më shumë dëme. Bëhet fjalë për asteroidet që kanë një shpejtësi prej 44.000 kilometra në orë. Të gjithë faktorët e tjerë (madhësia, këndi i hyrjes, objektivi) dhe shpejtësia që ai ka mund të gërmojnë një krater në tokë dhe të shkrijë shkëmbin në të cilin po përplaset.

Përbërja e asteroideve

Përbërja është çelësi. Asteroidet metalike janë të qëndrueshme sa duhet për të arritur sipërfaqen edhe në madhësi të vogla, ndërsa shkëmbinjtë e pasur me karbon pothuajse gjithmonë çahen në atmosferë. Lloji guror – që përbëjnë 94 për qind të të gjitha meteoritëve – bien diku në atmosferë. Por edhe një pjesë e copëtuar e asteroidit  mund të shkaktojë goditje të rrezikshme në tranzit.

Vendndodhja është gjithçka

Më shumë se 70 për qind e Tokës është oqean. Nëse një asteroid bie në ujë, mund të jetë  më pak i dëmshëm se sa ai që godet tokën e populluar.