Kulturë Poezia e veçantë e Konicës dedikuar “një diplomati që i trajtonte gjërat...

Poezia e veçantë e Konicës dedikuar “një diplomati që i trajtonte gjërat më të vogla me shqetësimin më të madh”

Nga Aurenc Bebja*, Francë

“The Judge” ka botuar, në korrik të 1938, në faqen n°17, poezinë e veçantë të shkrimtarit, diplomatit dhe politikanit të shquar shqiptar, z. Faik Konica, dedikuar asokohe “një diplomati që i trajtonte gjërat më të vogla me shqetësimin më të madh”, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar:

Diplomati ceremonial

Nga Faik Konica

Ministri shqiptar në Shtetet e Bashkuara

(Diplomatët aktualë kanë një sens humori dhe kultivojnë një thjeshtësi të dashur në marrëdhëniet e tyre me njerëzit e tjerë. Por shumë vite më parë njoha një diplomat që i trajtonte gjërat më të vogla me shqetësimin më të madh.)

“Ceremoniali ishte kënaqësia e tij e vetme.
Ai kujdesej seriozisht për epërsinë dhe
rangun,
Duke lëvizur, një robot me fytyrën e tij të zbrazët,
E ngurtë me stoli ari dhe me
medalje të shndritshme.
Dhe pastaj ai vdiq nga drita
e butë e ditës,
U varros me gjithë madhështinë e duhur. Por kur
jehoi
Zhurma e kasafortës së blinduar, një shaka e djallit
Nga vdekja e rreme e zgjoi
në natën e kobshme.
Rregullat e rrepta të mirësjelljes e ndalonin atë të shfaqte
frikë
Ndërsa krimbat po mblidheshin, pa
nxitim dhe shikim,
Për të planifikuar banketin dhe për të thirrur listën.
Ai vdiq në paqe, fytyra e tij e zymtë u ndez nga
gëzimi,
Teksa pa kolonën solemne të krimbave
Që përparonte sipas protokollit.”

*Burimi: Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania