Bota Politico: Pse Macron do të jetë njeriu më i fuqishëm i Europës...

Politico: Pse Macron do të jetë njeriu më i fuqishëm i Europës për 2020-ën

Në krye të listës së Njerëzve më të Fuqishëm të Evropës për vitin 2020, Politico me qendër në Bruksel sheh Presidentin francez Emmanuel Macron, ndërsa 28 personat e tjerë në listë janë kategorizuar në tre kategori që përfaqësojnë tre lloje të pushtetit: Njerëzit e Veprimit, Disrregulluesit dhe Ëndërrimtarët.

Sipas autorëve, Macron ishte në gjendje të shfrytëzonte vakumin e krijuar nga Brexit dhe dobësia e Gjermanisë, ai gjithashtu arriti të zemërojë Parlamentin Evropian kur kritikoi sistemin zgjedhor dhe u përpoq të pengojë zgjedhjet e Ursula von der Leyen, por gjithashtu kundërshtoi politikën aktuale të zgjerimit të BE-së dhe parandaloi nisjen e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë Veriore.

Margrethe Vestager (Komisioneri i KE për Konkurrencën), Christine Lagarde (Presidenti i Bankës Qendrore Evropiane), Vladimir Putin, Boris Johnson, Angela Merkel, Ursula von der Leyen (Presidenti i KE), Leo Varadkar (Kryeministër) u vlerësuan si gjithashtu si “njerëzit e veprimit”.

Emrat e kritikuar në këtë listë janë Vladimir Putin dhe Angela Merkel, dhe Politico shkruan se presidenti rus ka pushtuar në mënyrë të paligjshme Krimenë gjatë pesë viteve të fundit, ka ndërhyrë në zgjedhjet presidenciale të SHBA, rrëmbeu një anije ukrainase, mbështeti diktatorin sirian Assad dhe u akuzua për helmimin e një ish-spiunit rus Sergei Skripal.

Ndërsa për Merkelin, edhe se “shumë ekonomistë pretendojnë se ka bërë më shumë dëm sesa mirë, pasi ka thelluar krizën në Greqi dhe nuk ka bërë asgjë për të adresuar pabarazinë e zonës së euros”.

Si minus, Merkelit i është veçuar dhe politika e migracionit.