Bota Politikanët i zëvendëson me kafshët, Kenia promovon diversitetin në monedhë

Politikanët i zëvendëson me kafshët, Kenia promovon diversitetin në monedhë

Në vitin 2010 kur shpalli kushtetutën e saj, Kenia bëri  një premtim për të ndryshuar imazhet në monedhën e vet.

Banka Qendrore e Kenias ka nisur monedhat e brezave të rinj  që ndryshuan përdorimin e imazheve të individëve apo figurave natyrore të kafshëve të egra. Dizajni i monedhave të reja, të cilat u njohën me një, pesë, dhjetë dhe njëzet shilinga, i dhanë kontribut mjedisit të Kenias dhe bollëkut të pasur kombëtar të kafshëve të egra. Dalja e monedhës së re  përputhet me datën e pavarësisë së 55-të të kombit më 12 dhjetor dhe u bë nga prodhuesi britanik i kartëmonedhave De La Rue.

Në vitin 2017, më shumë se 2.3 milion njerëz vizituan parqet kombëtare të Kenias, sipas Byrosë Kombëtare të Kenias për Statistikat. Megjithatë, çështja më e madhe është përpjekja për të nxjerrë në pah diversitetin e Kenias në vend që të festojë për liderë të veçantë. Kur Kenia miratoi kushtetutën e saj të tanishme në vitin 2010, ligji decentralizoi në mënyrë dramatike marrëdhëniet e pushtetit, premtuar për një përgjegjësi më të madhe dhe shpërndarje më të drejtë të burimeve. Ligji gjithashtu dikton se monedhat dhe kartëmonedhat mund të “mbajnë imazhe që përshkruajnë ose simbolizojnë Kenian ose një aspekt të Kenias, por nuk do të mbajnë portretin e asnjë individi”.

Shënimet në valutë zakonisht paraqisnin fytyrat e presidentëve të parë dhe të dytë të vendit, Jomo Kenyatta dhe Daniel arap Moi respektivisht, ndërsa një monedhë e kufizuar 40-shilling paraqiste presidentin e tretë Mwai Kibaki. Autoriteti monetar u bëri thirrje artistëve dhe institucioneve të paraqesin skica që “do të pasqyrojnë frymën e kushtetutës së re” dhe do të ishin “tërheqëse, shoqërore dhe kulturore relevante” në Kenia.

Pavarësisht se është gjendur përballë kundërshtimeve të shumta, duket se monedhat e reja nuk do të vonojnë.