Bota Pse kthesa e madhe e Biden në Xhorxhia-n republikane i dedikohet kësaj...

Pse kthesa e madhe e Biden në Xhorxhia-n republikane i dedikohet kësaj gruaje?

Stacey Abrams me ish-presidentin Obama

Joe Biden mori kryesimin në Xhorxhia dhe shumë besojnë se Stacey Abrams është më njeriu shkaktar për kthesën e tij.

Të dhënat nga stafi i Biden e bëjnë të qartë se nëse ai fiton Xhorxhian, mund të jetë një hap më afër 270 votave elektorale, të cilat garantojnë fitoren në zgjedhje.

Shumë nga kryeqytetet e Biden në të gjithë SHBA falënderojnë Abrams në mediat sociale për përpjekjet e saj në terren që çuan në këtë rezultat.

Abrams ka argumentuar për vite me radhë se ky shtet mund të jetë një fushë beteje dhe se mund të bëhet blu, demokratik.

Pasi kandidoi për guvernatore në 2018, ajo nuk dorëzua pasi humbi, por formoi një organizatë jofitimprurëse me qëllimin për të luftuar shtypjen e votuesve dhe për të rritur numrin e votuesve në komunitetet racore.

Ky shtet federal mbart 16 vota elektorale, sipas informacionit, 99 përqind e votave janë numëruar dhe Biden është në udhëheqje të ngushtë.

Por është ende herët të flasim për një fitues sepse votat e mbetura po numërohen dhe ndryshimi është jashtëzakonisht i vogël.

Sipas rezultateve jozyrtare, Biden deri më tani ka mbledhur 264 vota elektorale, ndërsa Trump ka 214 votues në llogarinë e tij. Kandidatëve u duhen minimumi 270 votues për të hyrë në Shtëpinë e Bardhë.

Fitorja e Biden në Xhorxhia do të ishte një ndryshim radikal. Që nga viti 1964 ky shtet ka votuar për kandidatët demokratë vetëm katër herë, për herë të fundit për Bill Clinton në 1992. Nëse votimi përfundon në favor të Biden këtë vit, Xhorxhia do të jetë një ishull blu në një det të kuq në hartën elektorale, e rrethuar me shtete republikane.