Bota Pse po i lyen Barcelona çatitë të bardha?

Pse po i lyen Barcelona çatitë të bardha?

Shkencëtarët nga Universiteti Autonom i Barcelonës kanë propozuar të lyejnë të bardha çatitë në Barcelonë në përpjekje për të reduktuar ndikimin shkatërrues të valëve të të nxehtit.

Sipas shifrave të fundit, Europa po ngrohet më shpejt se mesatarja globale, me temperatura vjetore që rriten midis 1.7 dhe 1.9 gradë Celsius në zonat urbane.

Barcelona nuk bën përjashtim, me 2020-ën që është viti më i ngrohtë i qytetit për më shumë se dy shekuj.

Në përgjigje të këtij problemi, një grup studiuesish të ndryshimeve klimatike janë pionierët e një projekti për të lyer me ngjyrë të bardhë çatitë e qytetit, duke pretenduar se mund të ulë temperaturat deri në 4.7 gradë gjatë valëve të të nxehtit.

“Sipas parashikimeve tona, në një qytet si Barcelona lyerja e çative me bojë të bardhë do të funksiononte edhe më mirë sesa rritja e hapësirave të gjelbra,” – u shpreh Sergi Ventura, një meteorolog nga Universiteti Autonom i Barcelonës.

Hulumtimi tregon se materialet para-ekzistuese të ndërtimit në Barcelonë ruajnë rrezatimin diellor gjatë ditës, duke kontribuar në akumulimin e nxehtësisë në të gjithë qytetin.

Në vend të kësaj, “çatitë e ftohta” mund të krijohen duke lyer sipërfaqet e sipërme të bardha. Kjo do të rriste albedon, përqindjen e dritës së diellit të reflektuar nga sipërfaqja pa u zhytur nga ndërtesa.