Bota Putin dëshiron një Internet “moral”, dënon rrjetet sociale amerikane

Putin dëshiron një Internet “moral”, dënon rrjetet sociale amerikane

Presidenti rus Vladimir Putin ka avokuar për një Internet që funksionon sipas normave “morale” dhe ka dënuar rrjetet sociale që, sipas mendimit të tij, inkurajojnë fëmijët të marrin pjesë në protesta në rrugë dhe t’i tërheqin ata drejt prostitucionit dhe drogës.

Moska gjithnjë e më shumë po përpiqet të kontrollojë ndikimin e rrjeteve sociale amerikane dhe është e shqetësuar sepse, sipas mendimit të saj, ata nuk i respektojnë ligjet ruse.

Në dhjetor, dhoma e ulët e parlamentit rus mbështeti gjobat e reja të mëdha për platformat që nuk heqin përmbajtjen e ndaluar dhe u miratua një ligj që kufizonte punën e rrjeteve sociale amerikane nëse ato “diskriminojnë” mediat ruse.

“Interneti tashmë ka depërtuar në të gjitha sferat e jetës sonë dhe jo vetëm që duhet të respektojë ligjet zyrtare, por edhe normat morale të shoqërisë në të cilën jetojmë, përndryshe kjo shoqëri do të shembet”, tha Putin.

Dhjetëra mijëra njerëz protestuan në janar dhe shkurt kundër burgosjes së kritikut të shquar të Kremlinit Alexei Navalny dhe më pas Moska akuzoi rrjetet sociale amerikane për dështimin për të hequr “njoftimet e rreme në lidhje me këto protesta kundër Kremlinit”.

Përveç kësaj, autoritetet akuzojnë opozitën për tërheqjen e fëmijëve në protesta të opozitës.

“Ne jemi përballur me pornografinë (dixhitale) të fëmijëve, prostitucionin e fëmijëve, trafikimin e drogës dhe objektivat janë fëmijë dhe adoleshentë”, tha Putini.

“Duke i tërhequr ata në rrugë për t’u bërë huliganë, për të luajtur” gjueti “me policinë, për t’u fshehur pas fëmijëve, ata në fakt po i ekspozojnë ata”, tha ai.

Taksa e re e mundshme për kompanitë IT

Të enjten, gazeta Vedomosti njoftoi se qeveria ruse po konsideron futjen e një takse të re për kompanitë e mëdha IT që përdorin të dhëna ruse për të krijuar algoritme që veprojnë mbi përdoruesit rusë përmes reklamave.

Paratë e mbledhura nga një taksë e tillë do të përdoren për të mbështetur kompanitë vendase të IT, sipas Vedomosti.

Masa u diskutua javën e kaluar nga qeveria ruse dhe përfaqësuesit e industrisë së IT, tha Zv.kryeministri Dmitry Chernyshenko.

Një vendim mbi një taksë të tillë pritet këtë vit, shkruan gazeta.