Kuriozitete Qyteti i lashtë i Blaundus është vendi më i mirë për të...

Qyteti i lashtë i Blaundus është vendi më i mirë për të vëzhguar qiejt

Pasi Aleksandri i Madh pushtoi bregun e Egjeut dhe e shtyu fushatën e tij në Lindje, komandanti romak Blaundus themeloi një qytet që mbajti emrin e tij dhe filloi të sundonte rajonin. Sot, mbetjet e këtij qyteti dikur të lavdishëm ende mund të shihen në provincën Uşak të Turqisë.

Pas Aleksandrit të Madh, qyteti u sundua nga romakët dhe bizantinët. Blaundus ishte gjithashtu selia e një peshkopate në epokën romake dhe bizantine. Dioqeza është e njohur nga emrat Blaundus, Blandus dhe Balandus, në shekullin e pestë, peshkopata ishte e lidhur me qendrën e dioqezës në Sebaste. Regjistrimi i fundit i Blaundit daton nga shekulli i 12-të.

Blaundus u ndërtua në majë të një kodre me pamje Grand Canyon Ulubey, e cila ka rëndësi strategjike për kufirin Lydia-Phrygia. Ndonëse qyteti u themelua në epokën helenistike, për shkak të tërmeteve që shkaktuan dëme të mëdha, qyteti u rindërtua dhe u formua në një nga qendrat më të rëndësishme urbane të epokës romake në rajon. Ka shumë ndërtesa publike dhe fetare, të tilla si tempuj, një teatër, një stadium, gjimnaz dhe një bazilikë. Struktura e një ujësjellësi prej 8 kilometrash gjithashtu shërbeu për të sjellë ujë të freskët në qytet. Freskuzat që dekorojnë muret e shumë varreve shkëmbore në shpatet e luginës janë gjithashtu të dukshme. Porta hyrëse e qytetit, stallat dhe harqet që simbolizojnë qytetin janë ndër ndërtesat historike ende në rajon.

Sot, gërmimet në vend janë ende duke u kryer nga arkeologët. Megjithatë, qyteti antik është një vend i veçantë për fotografët e astronomisë, pasi qiejt mund të shihen më së miri nga vendi.