Politika Rama: BE po turpërohet me mbrojtësit më të vendosur

Rama: BE po turpërohet me mbrojtësit më të vendosur

Shqipëria po bëhet gati për në BE, pavarësisht gjithçkaje, ndërkohë që po nuk shkoi Ballkani Perëndimor te BE-ja, atëherë Bashkimi Evropian do të vijë te ne, thotë kryeministri Edi Rama në një editorial për politico.eu.

“Tetëmbëdhjetë vjet më parë, në Samitin e vitit 2003 Bashkimi Evropian-Ballkani Perëndimor në Selanik, na u tha se e ardhmja e Ballkanit është brenda Bashkimit Evropian, u kujton liderëve evropianë kryeministri shqiptar.

Në atë kohë, kryefjala e BE-së ishte “zgjerimi”. Tani, mbështetja e qartë e Evropës duket se është bërë e mundshme dhe ndoshta grindjet e brendshme të bllokut nënkuptojnë se premtimi për zgjerimin duhet të anulohet përkohësisht. Megjithatë, ne nuk presim thjesht BE-në. Ne po përgatitemi për të dhe po krijojmë mundësi për njerëzit tanë”.

Rama nënvizon se shqiptarët janë ndër komunitetet më pro BE-së në Evropë ndaj meritojnë të gëzojnë përfitimet e anëtarësimit.

“Ne jemi peng i të njëjtave forca historike të ndarjes që BE-ja u krijua për t’i eliminuar. BE-ja duhet të pranojë se po turpërohet me mbrojtësit e saj më të vendosur, ndërkohë që përparimi ynë drejt anëtarësimit bllokohet nga vetëm një veto e çuditshme kolaterale si ajo e Bullgarisë”.

Rama shtron disa kërkesa për krerët e shteteve evropiane, që rajoni të lejohet të marrë pjesë plotësisht në tranzicionin digjital dhe të gjelbër të BE-së, në programe të përbashkëta të arsimit të lartë dhe integrimin në sistemin arsimor të BE-së, si dhe që shtetet ballkanike të mund të përfshihen në planet emergjente të BE-së, për të përballuar krizën energjetike.

“Nisma e Ballkanit të Hapur është diçka që tashmë e kemi filluar duke pasur frymën dhe parimet e Procesit të Berlinit. Shpresojmë të fillojmë lëvizjen e lirë të mallrave në janar të vitit 2022 dhe të hapim kufijtë tanë deri në janar të vitit 2023. Dhe është e vetëkuptueshme që Open Balkans është i hapur për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor sa herë që ato do të vendosin të na bashkohen”.

Do të marrim pjesë në të dy proceset, atë të Berlinit dhe Ballkanin e Hapur, përfundon editorialin për politico.eu, kryeministri Edi Rama.