Extra Rasti interesant: U akuzuan si kopjace, binjaket dëmshpërblehen me 1.5 milionë dollarë,...

Rasti interesant: U akuzuan si kopjace, binjaket dëmshpërblehen me 1.5 milionë dollarë, truri i tyre u punon identik

Një çifti binjakesh identike janë dëmshpërblyer me 1.5 milionë dollarë nga një kolegj i Karolinës së Jugut që akuzoi gabimisht dy motrat për mashtrim (kopjim te njëra-tjetra) në provime. Gjykata vendosi që përgjigjet e tyre ishin identike sepse mendjet e tyre ishin të lidhura.

Kayla dhe Kellie Bingham, 30 vjeçe, fillimisht u regjistruan në Universitetin Mjekësor të Karolinës së Jugut (MUSC) në 2016 për të përmbushur ëndrrën e tyre që një ditë të bëheshin mjeke.

Tani, gjashtë vjet më vonë, pasi paditën fakultetin e mjekësisë për shpifje, dy motrave u është dhënë dëmshpërblim për dëmtimin e reputacionit të tyre pasi një juri vendosi në favor të tyre.

Gjithçka filloi kur të dyja vajzat, të cilat ishin 24 vjeçe kur shpërtheu skandali, u vendosën në të njëjtën tryezë gjatë një ekzaminimi mjekësor, sipas Kellie.

Siç thanë ato, ishte praktikisht e pamundur që ajo dhe Kayla të shihnin ekranin e kompjuterit të njëra-tjetrës, pavarësisht se ishin vetëm një ose dy metra larg, pra nga njëra-tjetra.

Gjithashtu nuk ishte hera e parë që dyshja testohej së bashku dhe dilnin me rezultate të njëjta.

Ato kishin marrë të njëjtat rezultate SAT, edhe pse ishin marrë në ditë dhe vende të ndryshme. Në fakt, në shkollën e mesme ato vlerësoheshin brenda një fraksioni të një note nga njëra-tjetra. Të dyja kishin regjistruar përgjigje të ngjashme për pyetjet e testit që në klasën e parë.

Një profesor që u mësoi të dyja motrave në kolegj para se të hynin në shkollën e mjekësisë, vuri re këto ngjashmëri të habitshme dhe shkroi një letër duke i mbrojtur ato. Ai tha se të dyja kishin dhënë saktësisht të njëjtat përgjigje – të drejta apo të gabuara – në një test që ai mbikëqyri në 2012, pavarësisht se i kishte ulur në skajet e kundërta të dhomës.

Profesor Nancy Segal, një psikologe dhe gjenetiste e sjelljes, e specializuar në studimin e binjakëve në Universitetin Shtetëror të Kalifornisë, Fullerton, doli gjithashtu në mbrojtje të Kayla dhe Kellie dhe madje dëshmoi në gjykatë në emër të tyre.

“Ato janë të predispozuar gjenetikisht të sillen në të njëjtën mënyrë,” tha Segal. “Ato janë rritur njësoj dhe janë partnere natyralë në të njëjtin mjedis”.