Kryesore RENDITJA/ Për çfarë dallohen pesë ushtritë më të forta në planet

RENDITJA/ Për çfarë dallohen pesë ushtritë më të forta në planet

Revista amerikane The National Interest bëri një listë të pesë ushtrive më të forta në botë, duke theksuar se jo gjithçka është në fuqinë njerëzore.

Një shembull i kësaj është Koreja e Veriut, e cila ka gati një milion trupa, por ato janë të pajisura shumë dobët.

Analiza thekson se bërja e një liste të pesë ushtrive më të mira dhe më të fuqishme në botë është një detyrë e vështirë, pasi secili prej vendeve ka një situatë unike sigurie që formon përbërjen e saj të ushtrisë, veçanërisht trupat tokësore.

Fundi i Luftës së Ftohtë shënoi forcimin e Lindjes kur bëhet fjalë për forcën ushtarake. Kështu, Britania e Madhe “ra” nga 120,000 në 1990 në 82,000 ushtarë vitin e kaluar. Franca u ul edhe më shumë – nga 236,000 në 1996 në 119,000 verën e kaluar. Por prerja më e madhe e kësaj forme nuk u bë nga Gjermania, e cila në vitin 1990 kishte 360,000, dhe sot 62,000 ushtarë.

Në të njëjtën kohë, disa ushtri aziatike kanë shumë më shumë se gjysmë milioni njerëz nën armë – India, Pakistani, Koreja e Veriut dhe e Jugut, si dhe Kina. Nga ana tjetër, Irani, Vietnami dhe Mianmari kanë të paktën pesë herë më shumë trupa sesa Gjermania.

Koreja e Veriut ka 950,000 trupa, por pajisjet dhe armët e vjetruara nuk mund të vlejnë tutje nga Gadishulli Korean, tha analiza.

Shtetet e Bashkuara

Me një ushtri prej 535,000 ushtarësh (shumë prej tyre veteranë luftarakë me përvojë në të gjithë botën) të cilët kanë në dispozicion pajisjet moderne dhe një sistem të madh logjistik, Shtetet e Bashkuara janë, pa dyshim, forca më e madhe tokësore e planetit.

Për shkak të të gjitha sa u tha më lart, ushtria amerikane është e vetmja e aftë të kryejë operacione luftarake shumë-divizionale jashtë hemisferës së saj.

Në qendër të ushtrisë amerikane janë 10 divizione luftarake që kanë mbështetjen e një numri brigadash të ndara luftarake. Secila prej divizioneve ka tre brigada të blinduara, pastaj brigada të mekanizuara, brigada të lehta këmbësorie, brigada goditjeje, brigada parashutash dhe brigada sulmi ajror, me një brigadë shtesë të aviacionit dhe artilerisë. Secila ka nga 14,000 deri në 18,000 trupa.

Ushtria amerikane vazhdon të mbështetet në pesë sistemet e mëdha të armëve të prezantuara gjatë kohës së presidentëve Carter dhe Reagan – 30 vjet nga prezantimi i tyre, vlejnë tanku kryesor i betejës M1 Abrams, automjeti i këmbësorisë M2 Bradley, helikopteri sulmues AH-64 Apache dhe sistemi raketor me shumë M270, si dhe sistemi i raketave Patriot. Ato janë përmirësuar ndjeshëm në mënyrë që të ruajnë forcën dhe besueshmërinë e tyre edhe në këtë kohë.

Një pjesë e konsiderueshme e ushtrisë amerikane u kushtohet forcave speciale dhe njësive komando. Njësitë e Operacioneve Speciale përmbajnë tre roje batalioni, shtatë grupe të njësive speciale, njësi Delta dhe Regjimentin e 160-të të Aviacionit për operacione speciale – të gjithë së bashku kjo komandë ka 28,500 anëtarë.

Forcat tokësore ruse

Forcat tokësore ruse u formuan në mbetjet e ushtrisë sovjetike. Pas rënies së Bashkimit Sovjetik në 1991, shumë njësi thjesht u transferuan në ushtrinë ruse. Financuar dobët për dekada, shumica e forcave tokësore ruse janë ende të pajisura me armë të epokës sovjetike. Forcat tokësore po marrin dhe duhet të marrin pajisje të reja në periudhën e ardhshme.

Aktualisht, forcat tokësore ruse kanë 285,000 anëtarë, afërsisht gjysma e madhësisë së ushtrisë amerikane. Ata janë mjaft të pajisura dhe të mekanizuara plotësisht. Sidoqoftë, përmasat e mëdha të shtetit në raport me numrin e trupave do të thotë sa janë shpërndarë gjerësisht.

Një analizë nga National Interest thotë se, megjithë mungesën e saj relative, forcat tokësore të Rusisë kanë pasur përvojë të konsiderueshme luftarake që nga fundi i Luftës së Ftohtë, nga operacionet në Çeçeni në fillim të viteve 1990 në situatën aktuale në Ukrainën lindore.

Ushtria ruse trashëgoi parashutën sovjetike dhe njësitë detare që u reduktuan nga gjashtë në katër divizione nga mesi i viteve 2000. Me 6,000 anëtarë, secila njësi ka një fuqi njerëzore të vogël, por është shumë e lëvizshme, e pajisur me automjete luftarake BMD. Përafërsisht 9,000 marinsa janë vendosur në flotat më të mëdha të Rusisë, megjithëse teknikisht janë pjesë e Marinës Ruse.

Ndryshe nga situata aktuale ku dominojnë tanket T-72/80/90, automjetet luftarake BMP dhe transportuesit e blinduar të BTR, Armata do të jetë një familje krejtësisht e re e automjeteve kushtuar misioneve të tankeve, automjeteve luftarake të këmbësorisë, artilerisë dhe operacioneve të shpëtimit.

Forcat Tokësore të Ushtrisë Çlirimtare të Popullit (Kinë)

Ushtria kineze – e quajtur zyrtarisht Forcat Tokësore të Ushtrisë Çlirimtare të Popullit (KSNOA) – është më e madhja në Azi.

Me 1.6 milion trupa aktive, KSNOA është përgjegjëse për sigurimin e kufijve të Kinës, me kapacitetin për të dërguar njësi tokësore si në hapësirën kineze ashtu edhe më gjerë.

Lufta e Gjirit Persik të vitit 1991, në të cilën Shtetet e Bashkuara dhe forcat e koalicionit mundën ushtrinë irakiane në një kohë shumë të shkurtër, tronditi udhëheqjen ushtarake kineze. Mbështetja e saj tradicionale në bollëk ka mohuar qartë përparimin e teknologjisë.

Si rezultat, ushtria kineze ka pësuar ndryshime të rëndësishme në dy dekadat e fundit. Numri aktiv i ushtarëve u zvogëlua nga disa miliona, numri i divizioneve aktive dhe luftarake u zvogëlua ndjeshëm, dhe në të njëjtën kohë rritja e shpejtë e ekonomisë kineze mundësoi një rritje të madhe të mbrojtjes dhe financimit të zhvillimit të teknologjisë së lartë.

Megjithëse forcat tokësore kineze mbeten prapa forcave detare dhe ajrore kur bëhet fjalë për përparësitë, disa sisteme të armëve moderne janë futur edhe atje. Seria 99 e tankeve ka pësuar disa rishikime në dekadën e fundit sepse kinezët duan të barazohen me amerikanët si i përket M1 Abrams. Helikopteri i parë i vërtetë sulmues WZ-10 filloi të hynte në shërbim aktiv. Pavarësisht mbërritjes së pajisjeve të reja, forcat tokësore kineze ende kanë sasi të mëdha të teknologjisë së vjetëruar, të tilla si tanket Type 59. Meqenëse ekonomia kineze është ngadalësuar, modernizimi i plotë do të marrë të paktën një ose dy dekada.

Një pjesë kryesore e Ushtrisë Kineze janë Njësitë e Reagimit të Shpejtë. Ato mund të përdoren për sulme të shpejta kundër Indisë në Himalajet, në Detet e Kinës Lindore dhe Jugore, ose për pushtimin e Tajvanit. Përveç njësive të blinduara, të mekanizuara dhe luftarake për reagime të shpejta, ushtria kineze ka tre divizione parashutistësh, dy divizione amfibe dhe tre brigada amfibe. Për më tepër, divizionet e rajonit ushtarak Shenyang mund të aktivizohen shpejt për të siguruar kufirin me Korenë e Veriut ose për veprime të brendshme.

Ushtria indiane

Me 1.12 milion anëtarë, Ushtria Indiane është forca e dytë më e madhe tokësore në Azi.

E vendosur midis rivalëve tradicionalë të Pakistanit dhe Kinës, India duhet të ketë një ushtri të aftë për të mbrojtur kufijtë e saj të gjatë territorialë. Trazirat e brendshme, trazirat dhe nevoja për të vepruar në një vend me 1.2 miliardë banorë, po detyrojnë gjithashtu forca të mëdha të këmbësorisë.

Njësitë më të mira janë të ndara në katër “njësi goditjeje”, me tre prej tyre të dislokuara në Pakistan dhe një në Kinë. India ka dy brigada amfibe, Brigadat 91 dhe 340 të Këmbësorisë, si dhe tre parashutë dhe tetë batalione të qëllimit special.

Ushtria indiane ka pasur përpjekje të rëndësishme modernizimi në dekadën e fundit, kryesisht për të vepruar në një mënyrë konvencionale kundër Pakistanit. Doktrina e ashtuquajtur “Fillimi i Ftohtë”, në të cilën njësitë goditëse të Ushtrisë Indiane mund të raportojnë një sulm të shpejtë ndaj Pakistanit, kërkon një ushtri shumë të lëvizshme përgjatë vijave perëndimore. Tanket indiane Arjun dhe një rus T-90, së bashku me helikopterët amerikanë AH-64, duhet të jenë në gjendje të mposhtin ushtrinë pakistaneze përpara se ajo të përdorë armët bërthamore.

Forcimi i Kinës dhe asaj që India i konsideron shkelje territoriale përgjatë kufirit Himalayan midis dy vendeve, e ka detyruar Indinë të vendosë edhe 80,000 trupa shtesë (aq sa ka ushtria britanike në vitin 2020) përgjatë kufirit me Kinën.

Ushtria britanike

Edhe pse mjaft e vogël nga standardet globale, Ushtria Britanike është ndoshta forca tokësore më e aftë në Europë. Ka një përzierje të mirë të këmbësorisë së lehtë, parashutistëve, tankeve, njësive të mekanizuara dhe të aviacionit, prandaj ka një gamë të gjerë mundësish për operacione.

Të dhënat tregojnë se ushtria britanike aktualisht ka 102,000 anëtarë dhe po përballet me një riorganizim i cili do ta zvogëlojë këtë numër në 82,000, ndërsa rrit rolin e rezervistëve ushtarakë. Pas përfundimit të riorganizimit, njësitë aktive do të kenë shtatë brigada: një për sulmet ajrore, tre brigada të mekanizuara të blinduara dhe tre brigada këmbësorie.

Ashtu si ushtria amerikane, ushtria britanike mbështetet në azhurnimin e pajisjeve të mbetura nga Lufta e Ftohtë. Njësitë e mekanizuara përmbajnë tanke Challenger II dhe automjete luftarake të këmbësorisë Warrior. Megjithëse të dy kanë provuar të jenë të besueshëm, ato po plaken dhe përfundimisht do të jenë shënjestra e zëvendësimeve (të shtrenjta).

Njësitë e Ushtrisë Britanike për qëllime të veçanta dhe operacione speciale janë të vogla, por ato janë ndër më të mirat në botë. Ushtria Britanike ka tre batalione parashutë si pjesë e Brigadës së 16-të Sulmuese Ajrore, si dhe Regjimentin e 22-të Special Ajror me famë botërore. Një shtesë prej 8,000 marinsash mbretërorë, një forcë e përqendruar në këmbësori, veprojnë nën komandën e Marinës Mbretërore, dhe ka tre brigada komando.