Bota Revista amerikane: Si e sheh Vladimir Putin botën?

Revista amerikane: Si e sheh Vladimir Putin botën?

Revista amerikane The New Statesman publikoi një raport që analizon se si presidenti rus Vladimir Putin dhe liderët e vendit të tij e shohin botën dhe se si kjo ndikon në politikën e brendshme dhe të jashtme ruse.

Në reportazhin e titulluar “Si e sheh Vladimir Putin botën?”, gazetari John Lloyd paraqet pikëpamjet e një grupi punonjësish të medias nga Rusia dhe vendet evropiane, të cilët normalisht merren me çështjet ruse, lidhur me këtë temë.

Në raport thuhet se shkrimtari me origjinë bullgare Ivan Krastev paralajmëroi se “Putini beson sinqerisht se rusët dhe ukrainasit janë një popull”, duke vënë në dukje se presidenti rus nuk është i gatshëm të njohë sovranitetin e asnjë vendi në fqinjësi të Rusisë.

Korrespondenti i revistës theksoi se opinionet e përmendura në raport u prezantuan në një konferencë në Vjenë, e cila u organizua në fillim të këtij viti nga “School of Civic Education”, një organizatë joqeveritare ruse e ndaluar së fundmi nga Moska. Në konferencë morën pjesë 60 gazetarë, kryesisht nga Rusia.

“Ndryshim në të menduarit e Kremlinit”

Korrespondenti i revistës tha se në fjalimin e tij në konferencë, historiani i pavarur rus Sergei Medvedev shprehu pikëpamjen më rrëqethëse. Ai tha se “Kremlini krijoi një iluzion post-sovjetik, postmodern, por bashkë me të erdhi edhe fashizmi rus”.

Medvedev tha se ai dhe profesorët dhe gazetarët e tjerë nuk e morën seriozisht në atë kohë, sepse elita e Kremlinit kishte interesa në Perëndim që nuk donin t’i dëmtonin. “Por ne gabuam; ata ishin seriozë për këtë”, tha ai.

Raporti i revistës theksoi se gazetarët rusë që morën pjesë në konferencë ishin kundërshtarë të regjimit të Putinit, të cilët humbën punën dhe u detyruan të largoheshin nga vendi pas ndalimit të mediave opozitare në Rusi. Shumica prej tyre nuk mund të bëjnë punën e tyre gazetareske tani, sepse media opozitare në Rusi është shkatërruar efektivisht.

“Ne u përpoqëm të analizonim lëvizjet e Putinit nga një këndvështrim racional, por me kalimin e kohës kuptuam gjithnjë e më shumë se kishte një distancim (në të menduarit) të Kremlinit nga realiteti dhe krijimi i realitetit të tij,” tha Maxim Trudolyubov, një gazetari i pavarur rus.

Raporti përmend edhe fjalët e gazetarit Andrei Kolesnikov, i cili tha se “diktatura e Kremlinit është përkeqësuar gjatë viteve të fundit dhe është bërë më e dhunshme dhe represive. Putini po bëhet gjithnjë e më i hidhur dhe i pamëshirshëm, dhe po kështu regjimi i tij bazohet në nënshtrimin total të establishmentit politik dhe ekonomik me miratimin dhe heshtjen e publikut”.

Putin dhe ideja e epërsisë së popullit rus

Raporti i revistës tregon se Putin beson se populli rus është i ndryshëm nga kombet e tjera. Një ide e tillë shkon prapa tek shkrimtari dhe historiani rus Aleksandër Dugin, autori i librave që trajtojnë trashëgiminë perandorake ruse të dominimit dhe integrimit me shoqëritë fisnore siberiane, veçanërisht me mongolët, në të cilin ai arrin në përfundimin se “kushtetuta gjenetike e rusëve i bën ata të ndryshëm dhe dukshëm të ndryshëm nga popujt evropianë”.

Ai gjithashtu beson se Evropa përfaqëson vetëm një pjesë të vogël të trashëgimisë ruse dhe tani kërcënon të pushtojë Rusinë me idetë e tij.

Për të vërtetuar se presidenti rus Putin beson në këto ide, raporti i revistës amerikane citon një deklaratë të Putinit të bërë pak para rizgjedhjes së tij si President i Rusisë në vitin 2012. Para një turme mbështetësish të tij, ai tha: “Ne jemi një komb fitimtar. Është në gjenet tona, në kodin tonë gjenetik. Ajo përcillet brez pas brezi dhe ne do të fitojmë!”.

Një vit më vonë, në një fjalim në një konferencë ndërkombëtare në Valdai, Putin sulmoi atë që ai e konsideronte “Perëndimin në rënie”. Ai tha: “Ne mund të shohim se sa shumë vende euro-atlantike po refuzojnë në të vërtetë rrënjët e tyre, duke përfshirë vlerat e krishtera… Ata mohojnë parimet morale dhe të gjitha identitetet tradicionale: kombëtare, kulturore dhe fetare.”