Extra “Ritmi” i Tokës: 27.5 milionë vjet, cikli i katastrofave në planet

“Ritmi” i Tokës: 27.5 milionë vjet, cikli i katastrofave në planet

Toka është një organizëm i gjallë, zemra e të cilit “rreh” çdo 27.5 milionë vjet. Një ekip gjeologësh zbuluan se planeti ynë kalon nëpër një cikël eventesh gjeologjike, njësoj si rrahjet biologjike të zemrës te një individ. Studimi është botuar në revistën “Geoscience Frontiers”.

“Shumë gjeologë besojnë se eventet gjeologjike janë të rastësishme. Por studimi ynë siguron prova statistikore për një cikël të mirëfilltë, çka sugjeron se këto evente gjeologjike janë të ndërlidhura dhe jo të rastësishme“, thotë Michael Rampino, gjeolog dhe profesor në Universitetin e New York-ut.

Gjetjet reflektojnë edhe avancimin e teknologjisë, që ka bërë të mundur datimin e eventeve gjeologjike që kalon planeti.

“Ritmi” i Tokës

Duke përdorur teknikat më të fundit të takimeve radioizotopike, Rampino dhe kolegët e tij analizuan të dhëna gjeologjike me vlerë 260 milion vjet, përfshirë 89 evente të datuara me saktësi.

Këto ngjarje përfshijnë që nga shpërthimet kryesore vullkanike dhe reduktimi i oksigjenit në oqeanet tona, deri te zhdukjet e tokave dhe luhatjet në nivelet e detit. Përgjatë 260 milionë viteve, këto ngjarje ishin fiksuar në dhjetë momente të ndryshme, me një distancë afërsisht 27.5 milionë vjet me njëra-tjetrën. Konkluzionet e studimit përforcojnë ato të një tjetër studimi të kryer në 2018 nga Universiteti i Sidneit, i cili zbuloi se ciklet e Tokës zgjatin për rreth 26 milion vjet.

Hera e fundit që Toka ka përjetuar një grup eventesh ishte afërsisht shtatë milionë vjet më parë, sipas studiuesve. Kjo do të thotë që cikli tjetër është rreth 20 milionë vjet nga tani.