Bota Rreth 40 mijë fëmijë në SHBA kanë humbur një prind nga Covid-19

Rreth 40 mijë fëmijë në SHBA kanë humbur një prind nga Covid-19

Një raport i ri vlerëson se gati 40 000 fëmijë kanë humbur një prind nga Covid-19 dhe fëmijët me ngjyrë janë prekur në mënyrë disproporcionale, sipas një letre të re kërkimore botuar të hënën në revistën “JAMA Pediatrics”.

“Numri i fëmijëve që kanë përjetuar vdekjen e një prindi nga Covid-19 është marramendës, me rreth 37 300 deri në 43,000 të prekur tashmë”,  tha letra kërkimore, e udhëhequr nga Rachel Kidman e Programit në Shëndetin Publik në Universitetin Stony Brook.

“Fëmijët e me ngjyrë preken në mënyrë disproporcionale, duke përfshirë vetëm 14% të fëmijëve në SHBA, por 20%  e tyre kanë humbur një prind nga Covid-19”.

“Që nga shkurti 2021, 37 300 fëmijë të moshës 0 deri 17 vjeç kishin humbur të paktën 1 prind për shkak të Covid-19, tre të katërtat e të cilëve ishin adoleshentë”, thuhet në raport.

Kur autorët vlerësuan vdekjet e tepërta, ata vlerësuan se 43,000 fëmijë kanë humbur një prind dhe duke parë një strategji natyrore të imunitetit të tufës e cila rezultoi në 1.5 milion vdekje “demonstron efektin e mundshëm të mosveprimit: 116.900 fëmijë të mjeruar nga prindërit”.

Autorët vërejnë se vlerësimet mbështeten në modelimin, jo në të dhënat e sondazhit ose administratës.