Extra Sa shpesh bëjnë seks çiftet e lumtura?

Sa shpesh bëjnë seks çiftet e lumtura?

Bëni rrallë apo shpesh? Ja çfarë nënkupton frekuenca seksuale për një marrëdhënie…

Kur bëhet fjalë për seksin, njerëzit kanë tendencë të falsifikojnë numrat. E nëse madhësia e penisit rritet, numri i partnerëve që bëjnë seks me kalimin e viteve reduktohet.

Kur bëhet fjalë për sa shpesh çiftet bëjnë seks, shkenca në të vërtetë ka një ide të saktë. Shifra mesatare është 54 herë në vit, ose rreth një herë në javë, sipas një studimi të vitit 2017 të botuar në Arkivin e Sjelljes Seksuale.

Një studim tjetër i publikuar në vitin 2015 lidhi shpeshtësinë e seksit me lumturinë. Studiuesit që shkruajnë në Shkencat Psikologjike mbi psikologjinë dhe personalitetin zbuluan se çiftet që bëjnë seks të paktën një herë në javë janë më të lumtur me marrëdhëniet e tyre sesa ata që kryejnë marrëdhënie më rrallë.

Ky studim i dytë zbuloi gjithashtu se seksi një ose më shumë herë në javë nuk ndikon në mirëqenien tuaj më tej, kështu që nëse nuk keni dëshirë të bëni seks më shpesh se një herë në javë, atëherë jeni të lirë të veproni sipas dëshirave tuaja. “Ndonjëherë gabohet duke treguar shifra të përcaktuar në lidhje me jetën e tyre seksuale,” thotë Raffi Bilek, një këshilltar i çifteve dhe drejtori i Qendrës “Baltimore Therapy Center” “E vërteta është se gjithçka që është e rehatshme për ju dhe partnerin tuaj është normaliteti juaj, mjafton që ju të ndiheni mirë. Ju nuk duhet të bëni seks më shumë ose më pak nga sa dëshironi.”

Kur të ndaloni së përqendruari te numrat, atëherë do e kuptoni se ka shumë faktorë të tjerë që ndikojnë në jetën seksuale të një çifti. Brian Jory, PhD, profesor dhe drejtori i studimeve familjare në Berry College në Georgia, i rendit ato në një intervistë për “Health”: moshat, vlerat, mënyra e jetesës, lëvizja seksuale e lindur, shëndeti dhe, mbi të gjitha, cilësia e marrëdhënies suaj.

“Në pothuajse të gjitha marrëdhëniet afatgjata, diçka e quajtur” ngopje seksuale “vendos rreth dy ose tre vjet,” thotë Jory. “Ngopja seksuale është atje duke e bërë atë element të bashkimit të lidhjes suaj. Shpesh tendenca njerëzore priret drejt mërzithes; nuk është faj, dhe nuk është asgjë për t’u mërzitur ose turpëruar”.

Për atë që ia vlen, një studim i tretë prish shpeshtësinë seksuale sipas moshës. Personat nën 30 vjeç bëjnë seks 112 herë në vit mesatarisht (mbi dy herë në javë), por ajo frekuencë bie në 86 herë në vit midis 30-39 vjeç, 69 herë në vit për ata të moshës 40-49 vjeç, dhe afërsisht 52 herë në vit për çifte në pesëdhjetë e më tepër, sipas hulumtimeve të bëra në Institutin Kinsey në Indiana.

Mënyra se si ju adresoni ngopjen seksuale është thelbësore për lumturinë afatgjatë, sidoqoftë. “Për disa çifte, ngopja do të thotë rehati, siguri dhe parashikueshmëri,” thotë Jory. “Të tjerët e provojnë ngopjen si mërzitje, një zbutje ose një shenjë që ata janë të papajtueshëm dhe duhet të shpërthejnë.”

Fatkeqësisht, ju mund të përfundoni në një pikë ku ju dhe partneri juaj nuk jeni dakord për atë që është e rehatshme për sa i përket frekuencës, thotë Bilek. “Ju nuk jeni të vetmit. Të flasësh për këtë, mbase me ndihmën e një këshilltari profesional, është një pjesë e rëndësishme. Duke e krahasuar veten me statistikat, “shton ai,” nuk është ashtu”.

Dhe para se të kaloni rreth disa javë mundësi të humbura midis çarçafëve, mbani mend: Qëllimi i një marrëdhënieje është lumturia, jo seksi. «Seksi është i rëndësishëm për aq sa e bën një çift të lumtur,» thotë Jory. “Dhe studiuesit do të pajtoheshin që lumturia në marrëdhënie të çon në seks më të mirë, jo anasjelltas.”

Pra, nëse ju dhe partneri juaj nuk jeni në sinkronizim kur vjen puna se sa shpesh ju ndani dyshekun, linja e parë e vlerësimit dhe trajtimit është të përqendroheni në marrëdhëniet tuaja. Flisni për ato që po ndodhin, tregoni hapur për nevojat dhe fantazitë tuaja dhe mos gjykoni njëri-tjetrin. “Çiftet kanë nevojë për intimitet verbal dhe psikologjik përpara se të kenë intimitet seksual,” thotë Jory./Health