Bota Scholz: Gjermania do të mbrojë çdo centimetër të territorit të NATO-s

Scholz: Gjermania do të mbrojë çdo centimetër të territorit të NATO-s

Gjatë një vizite në Estoni, kancelari gjerman, Olaf Scholz ripohoi përkushtimin e Gjermanisë për të mbrojtur aleatët baltik të NATO-s, Estoninë, Letoninë dhe Lituaninë në rast të një sulmi.

Gjermania ka premtuar të vendosë një brigadë prej 3 000 deri në 5 000 trupa në Lituani, për të ndihmuar në mbrojtjen e vendit.

Brigada me qendër në Gjermani drejtohet nga rreth 20 ushtarë.

“Situata e sigurisë këtu në shtetet baltike, në krahun lindor të NATO-s, mbetet delikate”, tha socialdemokrati në një takim me krerët e tre vendeve baltike.

“Ne jemi gati të mbrojmë çdo centimetër katror të territorit të NATO-s kundër sulmeve”, tha Scholz.

Kancelari gjerman, Scholz tha se janë ndërmarrë hapat e nevojshëm për t’u përgatitur për mbrojtjen e vendeve.

Scholz sugjeroi se përmirësimi i infrastrukturës do t’i lejojë Gjermanisë të vendosë shumë shpejt trupa në Lituani.

Ai gjithashtu theksoi se disa brigada luftarake gjermane do të dërgohen përsëri në Lituani për një stërvitje në javët e ardhshme.

Brigada e 41-të e Panzergrenadierëve të Bundeswehr-it është caktuar për të mbrojtur Lituaninë që nga vjeshta 2022, por posta e vogël komanduese është zhvendosur në vend për t’u kujdesur për armët dhe materialet.

Në rast tensionesh ose krize, Bundeswehri duhet të jetë i mundur që menjëherë të transferojë ushtarët e mbetur brenda dhjetë ditëve.

Përveç kësaj, 760 ushtarë të tjerë gjermanë të caktuar në një grup luftarak të NATO-s të udhëhequr nga Bundeswehr janë vendosur gjithashtu në Lituani.