Bota “SHBA, nuk ka mik më të afërt se Kanadaja”, Biden, dy orë...

“SHBA, nuk ka mik më të afërt se Kanadaja”, Biden, dy orë relaksim politik me Trudeau

Presidenti i SHBA Joe Biden dhe kryeministri kanadez Justin Trudeau theksuan në një takim dypalësh të zhvilluar lidhjet e thella të dy vendeve dhe u zotuan të punojnë së bashku për të kundërshtuar ndikimin kinez dhe ndryshimin e klimës.

“Shtetet e Bashkuara nuk kanë një mik më të afërt se Kanadaja”, tha Biden përmes një lidhjeje video me Trudeau, duke shtuar se ai i dërgoi atij ftesën e tij të parë si president dhe mbajti takimin e tij të parë dypalësh me të.

Pas një bisede dy orëshe që ktheu faqen e epokës Trump, udhëheqësit e të dy vendeve deklaruan se ata planifikojnë bashkëpunim të ngushtë në luftën kundër pandemisë së koronavirusit dhe ndryshimit të klimës, me synimin për të ulur normat neto të emetimeve në zero deri në 2050.

Trudeau falënderoi Biden për mbështetjen e SHBA për lirimin e dy kanadezëve, Michael Spavor dhe Michael Kovrig, të cilët u arrestuan në Kinë nën dyshimin e spiunazhit. Ai gjithashtu mirëpriti përpjekjet e administratës së re të SHBA për të luftuar ndryshimin e klimës, duke vënë në dukje se lidershipi amerikan ka munguar rëndë në vitet e fundit.

Kanadaja është shpesh stacioni i parë i huaj i një presidenti amerikan, por pandemia e ktheu takimin e udhëheqësve aktualë dhe bashkëpunëtorëve të tyre të lartë në një ngjarje virtuale.

Një burim nga qeveria kanadeze, i cili dëshironte të mbetej anonim për shkak të situatës së ndjeshme, tha se nuk ishte bërë asnjë përparim në çuarjen e vaksinave të prodhuara në SHBA në Kanada, e cila aktualisht furnizohet me vaksina nga Europa.

Në një nga lëvizjet e tij të para, Biden revokoi lejen e lëshuar në mars 2019 për një tubacion që do të transportonte naftë nga Kanadaja në Shtetet e Bashkuara, duke deklaruar se ndërtimi i tij nuk është në përputhje me qëllimet ekonomike dhe klimatike të administratës së tij.

Sidoqoftë, të dy udhëheqësit bënë të ditur se dëshironin ta linin mosmarrëveshjen pas dhe të punonin së bashku. Biden tha se ai do të punojë ngushtë me Kanadanë si në forcimin e rezistencës së zinxhirit të furnizimit ashtu edhe në një “rimëkëmbje të fortë ekonomike pas-pandemike që përfiton të gjithë, jo vetëm ata në krye”.

Trudeau ishte i pari që uroi Biden për fitoren e tij në zgjedhje më pak se një orë pasi u deklarua nga media kryesore amerikane.

Ish-presidenti Trump, i cili shpesh është ndeshur me aleatët tradicionalë të tregtisë, ka vendosur tarifa në alumin dhe çelik kanadez dhe ka udhëtuar në Kanada vetëm një herë për takimin e G7 2018.