Aktualitet SHBA, shqiptarja dëbohet pas 30 vitesh qëndrimi

SHBA, shqiptarja dëbohet pas 30 vitesh qëndrimi

Pas 30 vjetësh qëndrimi në SHBA, ku ajo lindi dhe rriti tre fëmijë, punoi dhe pagoi taksat në lartësitë e Sterling, Zahrija Puroviç, 50 vjeç, u vendos në një aeroplan dhe u dërgua të enjten në Malin e Zi.

Pavarësisht se nuk kishte të dhëna kriminale dhe një mocion në pritje për një qëndrim nga ana e gjykatës federale të Apelit, autoritetet e emigracionit urdhëruan dëbimin e saj, duke i prerë një biletë avioni në Detroit Metro Airport.

Gjatë një lamtumire emocionale, një mikeshë prej 16 vjetësh u rrëzua në dysheme ndërsa përqafoi Purovicin, shqiptaren nga Mali i Zi.

Pas rifitimit të vetëdijes, gruaja pyeti agjentët e ICE nëse ata mund të thoshin një lamtumirë të fundit.

“Jo”, tha agjenti dhe shoqëroi zonjën Purovic drejt avionit.

Avokati i saj e quajti deportimin të pakuptimtë dhe tha se Purovic ka pak lidhje me vendin e saj të lindjes, pasi nuk ka shkuar kurrë që kur ka shkuar në SHBA në moshën 19 vjeçare.

“Ky është një shembull i mirë i deportimeve absurde që po shohim”, tha avokati i Purovic, Carrie Pastor. “Ajo nuk ka asnjë dosje penale … asaj ju mohua azili shumë vite më parë”.

“Rasti i saj aktualisht është në pritje përpara Gjykatës së Apelit të SHBA për Qarkun e Gjashtë. Nuk është marrë asnjë vendim … Ajo po dërgohet në një vend që nuk e ka parë për 30 vjet …”

Purovic vuan nga skolioza dhe kishte planifikuar një takim me një kirurg në Michigan më 13 nëntor, pasi terapia fizike dhe trajtimet e tjera dështuan.

Ajo ka frikë se nuk do të ketë qasje në trajtim efektiv në Malin e Zi.

Gjatë proceseve gjyqësore, gruaja ka rrëfyer edhe njohjen me bashkëshortin e saj.

“Babai im tha se ishte i martuar me nënën time para se të vinte në këtë vend”, tha djali i saj Arian Puroviç, 27 vjeç.

Por Zahrija Purovic i tha një gjykatësi që të dy u takuan përmes fotove dhe telefonatave pasi u transferua në Shtetet e Bashkuara.

Agjentët e ICE në aeroport thanë se gruaja do të rindalohej të hynte në SHBA për 10 vjet, por familja mund të bëjë një kërkesë.

Procesi i aplikimit me kohë të gjatë mund të zgjasë një ose më shumë vite, sipas Këshillit Amerikan të Imigracionit.

Familja e Purovic ka luftuar për të përballuar largimin e saj të afërt, por pa sukses.