Kuriozitete Shkencëtarët zbulojnë gjurmët e para të jetës në Tokë

Shkencëtarët zbulojnë gjurmët e para të jetës në Tokë

Dëshmitë fosile më të hershme të ekzistencës së jetës në Tokë janë zbuluar, dhe sipas një studimi të ri ato datojnë 3.5 miliardë vjet më parë.

Fosilet të cilat datojnë 3.5 miliardë vjet më parë u gjetën në shkretëtirën Australiane por ekspertët kanë luftuar të konfirmojnë identitetin e tyre deri më tani.

Formacionet e lashta të mikrobeve të fosilizuara quhen stromatolitë dhe më në fund janë treguar se përmbajnë gjurmë të lëndës organike. Gjeologu Raphael Baumgartner në Australi shpjegoi: Për herë të parë ne jemi në gjendje t’i tregojmë botës se këto stromatolitë janë dëshmi përfundimtare për jetën e hershme në Tokë.

Fosilet në fjalë u zbuluan në vendin fosil të rajonit Pilbara në Australi në vitet 1980. Sidoqoftë, pa teknologji moderne ishte e vështirë të provohej se fosilet nuk ishin thjesht shkëmbinj të vjetër. Studimi Australian ka prova të përcaktuara të lëndës organike për ta mbështetur atë pasi diçka duhet të ketë qenë duke jetuar në shkëmbinj për ta prodhuar atë.

Ndoshta gjëja më emocionuese në lidhje me fosilet e lashta të mikrobeve është se ato mund të na tregojnë për dëshmi të jetës në Mars. Kjo për shkak se depozitat në rajonin e shkretëtirës Australiane në fjalë janë në të njëjtën epokë si korja e Marsit.

Nasa ka hulumtuar rajonin Pilbara për të provuar dhe mësuar më shumë rreth nënshkrimeve gjeologjike që mund të tregojnë pikëpamjen e pranisë së stromatolitëve në planetin e kuq. Shenjat që organizmat jetonin dikur përfshijnë flluska ajri të krijuara nga gazrat që prodhuan.