Extra Shmangni produktet kozmetike që përmbajnë parabene, mund të shkaktojnë kancer

Shmangni produktet kozmetike që përmbajnë parabene, mund të shkaktojnë kancer

Zgjidhni produktet e kujdesit personal me mençuri pasi disa kimikate në to mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tuaj. Parabens, një grup përbërësish konservues të përdorur gjerësisht në produktet kozmetike, të higjienës personale, produkte ushqimore dhe farmaceutike, mund të çojnë në kancer, të shkaktojnë infertilitet dhe çekuilibër hormonal. Përbërjet, që zakonisht gjenden në shampot komerciale, shoqërohen gjithashtu me alergji dhe dermatit.

Disa studime sugjeruan që parabenet mund të dobësojnë sistemin imunitar. Parabens mund të jenë gjithashtu të pranishme në kremrat hidratues komercialë, xhel flokësh, lubrifikantë, pastë dhëmbësh, produkte të kujdesit femëror dhe pastrues etj. Para se të blini produkte për flokë ose produkte kozmetikë, shikoni etiketat. Shmangni produktet që përmbajnë përbërje si Methylparabens, Ethylparabens, Propylparabens dhe Butylparabens.

A mund të shkaktojnë paraben kancerin e gjirit? Një studim laboratorik i vitit 2015 tregoi se parabenet mund të nxisin rritjen e llojeve të caktuara të qelizave të kancerit të gjirit, madje edhe në sasi të vogla, rreth 5-10 nanogramë. Një tjetër studim i botuar tek Revista e Toksikologjisë së Zbatuar, ka gjetur gjurmë të parabeneve në indet e kancerit të gjirit të pacientëve me mastektomi.

Por ata nuk ishin të sigurt nëse parabenet shkaktojnë kancer të gjirit pasi nuk kërkuan praninë e përbërjeve në ndonjë ind tjetër në trup. Studime të tjera sugjeruan se gratë kanë tendencë të kenë nivele më të larta të parabeneve në trupin e tyre sesa burrat, ndoshta sepse ato përdorin më shumë produkte të kujdesit personal.

Paraben dhe Steriliteti

Kërkimet kanë sugjeruar gjithashtu që ekspozimi ndaj parabeneve mund të ulë nivelet e testosteronit tek burrat dhe të ndikojë në spermatozoidët e tyre, të cilat mund të kontribuojnë në infertilitet. Një studim i vitit 2017 i botuar në Journal of Occupational and Environment Medicine zbuloi se burrat me përqendrime të larta të parabeneve në urinën e tyre kishin një pjesë më të madhe të spermatozoideve me morfologji anormale, ose madhësi apo formë të pazakontë, e cila shoqërohet me infertilitet.

Burrat me nivele më të larta të parabeneve në urinë gjithashtu kishin më shumë spermatozoidë me lëvizshmëri të zvogëluar, ose spermë që lëvizin më ngadalë që mund të kontribuojë në infertilitet pasi nuk janë në gjendje të udhëtojnë aq sa të arrijnë një vezë. Kjo tregoi se ekspozimi ndaj parabeneve mund të shoqërohet me dëmtimin e ADN-së në spermatozoidë.

Parabens dhe mosfunksionimi i sistemit imunitar

Përdorimi i përhapur i kimikateve, toksinave, pesticideve dhe metaleve të rënda dyshohet se janë pjesërisht përgjegjës për rritjen e numrit të sëmundjeve autoimune globalisht. Trupat tanë bombardohen vazhdimisht me kaq shumë përbërje të bëra nga njeriu që mund të shkaktojnë kërdi në sistemin tonë imunitar. Për shembull, parabenet që përdoren gjerësisht në industritë kozmetike shoqërohen me mosfunksionim të sistemit imunitar dhe çrregullime të riprodhimit.

Parabeni dhe alergjia

Parabeni mund të mos shkaktojë problem në lëkurën normale, por mund të shkaktojë acarim të lëkurës dhe dermatit tek personat alergjikë ose kur përdoret në sëmundje aktive të lëkurës, të tilla si plagë ose ekzema. Kjo është arsyeja pse parabenet nuk përdoren zakonisht në kremrat lokalë hidrokortizonik ose vajrat me antibiotikë.

Sidoqoftë, rastet e alergjisë paraben janë të rralla në lidhje me përdorimin e gjerë të kimikateve. Një raport i botuar së fundmi nga Shoqata Amerikane e Kontaktit të Dermatitit gjithashtu arriti në përfundimin se parabenet janë një nga konservuesit më pak alergjik të disponueshëm sot.

Shqetësimet e tjera që lidhen me parabenet përfshijnë përçarjen endokrine, çrregullimet emocionale dhe ndikimin në mjedis. Sidoqoftë, lidhja shkakësore midis këtyre kimikateve dhe shumicës së këtyre çështjeve nuk janë provuar përfundimisht.

Lexoni me kujdes listën e përbërësve të produktit

Parabenet janë mjaft të përhapur dhe është e vështirë të shmangni ekspozimin plotësisht ndaj kimikateve. Por ne mund të përpiqemi të minimizojmë ekspozimin duke zgjedhur produkte të kujdesit personal që nuk janë parabene. Sot, gjithnjë e më shumë prodhues të produkteve kozmetikë dhe të kujdesit personal po shmangin përdorimin e parabenit në produktet e tyre pas presionit të konsumatorit.

Edhe nëse produktet përmbajnë kimikate, ato janë të shënuara në etiketat e tyre. Prandaj, duhet lexuar lista e përbërësve në produktet kozmetike dhe të kujdesit për flokët për të kontrolluar nëse një produkt përmban paraben.

Parabenët e zakonshëm që përdoren në kozmetikë janë metilparabeni, propilparabeni dhe butilparabeni. Në një studim, butylparaben u shoqërua me një rritje të numrit të spermatozoideve me një madhësi dhe formë anormale, si dhe ulje të lëvizshmërisë së spermatozoideve. Kështu që, gjithmonë lexoni informacionin e etiketës për të parë nëse produkti që dëshironi të blini ka këto përbërës në të apo jo.