Extra Si llojet e vajrave dhe gjalpit ndikojnë në shëndetin tuaj mendor

Si llojet e vajrave dhe gjalpit ndikojnë në shëndetin tuaj mendor

Lloje të ndryshme të yndyrës, ndikojnë në aftësitë e të mësuarit të njerëzve, në nivelin e ankthit dhe depresionit, ka zbuluar një hulumtim i ri i kryer nga një grup studiuesish turq.
Hulumtimi u krye me anë të eksperimenteve të kryera në minj që ishin ushqyer me 10 për qind yndyrna dhe vajra të pasuruara si vaji i lulediellit, vaji i ullirit natyror, margarina dhe gjalpë të marra nga metodat tradicionale.

Profesor Nazan Uysal Harzadın nga Universitetit Dokuz Eylül, i cili ishte një nga studiuesit që kreu hulumtimin, tha për Agjencinë Anadolu se ata përdorën një “modul të gjetjes së drejtimit të caktuar ” për të matur nivelin e memorjes, ndërsa ishte një rezervuar uji për të vlerësuar rrezikun e depresionit të kafshëve duke matur motivet e tyre të mbijetesës. Harzadin tha se kafshët e ushqyer me margarinë dhe vajin e lulediellit treguan një nivel të ngjashëm ankthi, pasi të dy përbërësit ndikuan negativisht në aftësitë e vendimmarrjes së kafshëve dhe në depresionin e shkaktuar.

Kafshët e ushqyer me vaj luledielli të pasur nuk mund të vendosnin se ku të shkonin tha Harzadin, “Prandaj, ne besojmë se vaji i lulediellit ka një efekt negativ në seksionin e vendimmarrjes së trurit, lëvore paraballore”, shtoi ai. Ajo theksoi se të ngjashme me vajin e lulediellit, margarina gjithashtu ndikoi negativisht tek kafshët aftësitë e vendimmarrjes, dhe këto simptoma të depresionit ishin në nivelet e pikut në minj të ushqyer me margarinë.

Gjatë eksperimentit kafshët u vendosën në një kavanoz me ku ishte e nevojshme për të qëndruar në krye për të mbijetuar. “Grupi i margarinës ishte jashtëzakonisht i palëvizshëm. Ne madje ndihmuam për të shpëtuar disa kafshë për të përfunduar eksperimentin”, tha Harzadın. “Një nga rezultatet më pozitive midis të gjitha llojeve të vajrave dhe yndyrave është marrë nga lëndët ushqyese me vaj ulliri natyral, pasi niveli i indekseve të depresionit dhe ankthit ishte shumë i ulët dhe aftësitë e të mësuarit ishin të mira”, tha Harzadın.
Rezultatet më të mira u vunë re tek minjtë që iu ishte dhënë gjalpë i bërë bio, tha profesori.