Extra Si ndryshon trupi i një gruaje pas shtatzënisë

Si ndryshon trupi i një gruaje pas shtatzënisë

Jeta e një gruaje ndryshon në mënyrë drastike pas lindjes së një fëmije, sepse ajo duhet të mbajë përgjegjësi si për veten, po ashtu edhe për fëmijën. Ndryshime të mëdha ndodhin në trupin e një nëne të re. Disa i pranojnë lehtësisht këto ndryshime, ndërsa ka edhe nga ato gra që duan shumë kohë për t’u përshtatur me trupin e ri.

Ju ndryshon zëri
Zëri i një gruaje pasi lind një fëmijë, ndryshon. Këtë thotë një studimi që u krye nga shkencëtarët e Universitetit të Sussex-t. Një vit pas lindjes, zëri i një gruaje kthehet në frekuencën fillestare. Studiuesit sugjerojnë se këto ndryshime janë shkaktuar nga ndryshimet hormonale. Kjo për shkak se niveli i hormoneve seksuale zvogëlohet në mënyrë drastike pas lindjes dhe kjo mund të ndikojë në kordat e zërit. Megjithatë, ky ndryshim ka një shpjegim tjetër. Ekspertët besojnë se njerëzit me një zë të ulët, si rregull, konsiderohen më kompetent dhe të pjekur. Kjo është arsyeja pse gratë mund ta ndryshojnë zërin në mënyrë që të përshtaten me rolin e ri të nënës.

Trupi bëhet gati për një shtatzëni të re
Sistemi imunitar i një gruaje zvogëlohet në mënyrë drastike gjatë shtatzënisë – është e nevojshme për të parandaluar trupin nga refuzimi i qelizave të huaja të fetusit dhe të gabimeve të gabuara. Është qeliza T rregulluese që janë përgjegjëse për jetën e fetusit në mitër duke u siguruar që sistemi imun i nënës nuk e hedh poshtë atë. Shkencëtarët kanë zbuluar se këto qeliza mbeten në trupin e nënës edhe për 4 deri në 5 vjet pas lindjes dhe janë gati të mobilizojnë trupin sa më shpejtë që të jetë e mundur në rast se zhvillohet një shtatzëni e re. Kjo është arsyeja pse gratë shpesh rrëfejnë se ishte shumë më e lehtë për ta të mbanin fëmijën e dytë – të gjithë sepse sistemi i tyre imunitar ishte plotësisht i gatshëm për të, ndërkohë që duhej të bënte një përpjekje të madhe dhe të punonte më shumë gjatë shtatzënisë së parë.

Rritet ankthi
Nënave të reja shpesh u thuhet se duhet të qëndrojnë të qeta dhe paqësore, megjithatë, kjo situatë nuk është kaq e thjeshtë. Zakonisht, një grua pasi lind një fëmijë frikësohet dhe shqetësohet për çdo gjë; nëse fëmija qan ose jo, nëse ka fjetur shumë ose nuk fle fare. Kjo gjë është normale. Nuk është “faji” i nënës, por hormoni oksitocin vazhdon të rrisë nivelin e ankthit. Oksitocin fillon të sekretojë intensivisht menjëherë pas lindjes. Ndihmon mitrën që ishte shtrirë gjatë shtatzënisë dhe tkurret poshtë dhe gjithashtu kalon në instinktin e nënës. Një hormon tjetër i quajtur progesterone është përgjegjës për relaksimin e sistemit nervor dhe mund të ndihmojë në këtë situatë, por është në nivelin më të ulët menjëherë pas lindjes së fëmijës. Prandaj, nënat e reja do të duhet të përshtaten me faktin se ato do të ndihen sikur po çmenden për shkak të ankthit të tyre menjëherë pas lindjes së fëmijës së tyre. Ka një avantazh për këtë: oksitocina quhet edhe hormoni i dashurisë dhe i lejon një gruaje ta ndiejë këtë ndjeshmëri të pabesueshme ndaj të porsalindurit. Kjo ndjenjë ia vlen mbi të gjitha ankthet që vijnë me të.

Truri i tyre punon më mirë
Shkencëtarët kanë zbuluar se gratë bëhen më të zgjuara pas lindjes. Truri i tyre bëhet më i madh në mënyrë që të plotësojë jo vetëm nevojat e nënës, por edhe të foshnjes. Kjo është arsyeja pse nënat e reja mund të jenë punëtore më të mirë se kolegët e tyre që nuk kanë fëmijë.

Rreziku i kancerit zvogëlohet
Mekanizmi që mbron gratë nga disa lloje të kancerit “kalon” pas lindjes në trupin e një gruaje. Për shembull, gratë që lindin foshnjat e tyre në një moshë më të vogël, kanë një rrezik më të ulët të marrjes së kancerit të vezoreve dhe të endometriumit. Rreziku zvogëlohet me çdo shtatzëni të plotë. Vajzat që u bënë nëna para 25 vjeç dhe ushqejnë foshnjet e tyre me gji, janë më pak të ndjeshme ndaj kancerit të gjirit.

Trupi rigjenerohet
Kjo është e gjitha për shkak të gjakut të fetusit – ajo fillon proceset e rigjenerimit në trupin e nënës. Qelizat embrionale ndihmojnë një grua shtatzënë për të shëruar plagët dhe madje mund të parandalojë dhe të shërojë sëmundjet serioze. Për shembull, një biopsi e mëlçisë e një gruaje shtatzënë me hepatit C që ndaloi trajtimin tregoi përmirësim. Shkencëtarët zbuluan se burimi i qelizave të mëlçisë ishin qelizat e fetusit. Përveç kësaj, shtatzënia mund të zgjatë jetën, por kryesisht në rastet kur shtatzënia ndodh më vonë në jetë. Shkencëtarët zbuluan se gratë që kishin fëmijë në një moshë më të vjetër jetonin më gjatë se të tjerët. Në të njëjtën kohë, mosha e shtatzënisë së parë dhe pjellorisë nuk ishin të lidhura me jetëgjatësinë e femrave. Të njëjtat rezultate kanë ndodhur ndërsa eksplorojnë komunitetin Amish në Pensilvani.

Një lidhje me foshnjën formohet në nivel fizik
Lidhja fizike që një foshnje ka me nënën e saj nuk ndalet pas lindjes. Shkencëtarët nga Universiteti i Alberta në Kanada zbuluan se qelizat e foshnjave mund të qëndrojnë dhe të funksionojnë në trupin e gruas. Ata analizuan trurin e grave që lanë djem dhe zbuluan qelizat mashkullore në 63% të rasteve. Hulumtuesit erdhën në përfundimin se qelizat e fëmijës mund të depërtojnë përmes pengesës placentave në trupin e nënës dhe të vazhdojnë të funksionojnë atje. Nga rruga, qelizat mashkullore në trurin e një gruaje mund të ulin rrezikun e sëmundjes Alzheimer. Jeta e një gruaje ndryshon në mënyrë drastike pas lindjes sepse ajo duhet të mbajë përgjegjësi si për veten ashtu edhe për fëmijën e saj. Ndryshime të mëdha ndodhin në trupin e një nëne të re – shkencëtarët pohojnë se ajo bëhet një epokë që qelizat e një foshnjeje të porsalindur mund të qëndrojnë me të për pjesën tjetër të jetës së saj.