Bota Si shërbimet sekrete greke parandaluan atentatin ndaj Zoran Zaev

Si shërbimet sekrete greke parandaluan atentatin ndaj Zoran Zaev

Tre vite më parë, pas ish-kryeministri Aleksis Tsipras dhe kryeministri Zoran Zaev nënshkruan në brigjet e Prespës një marrëveshje për t’i dhënë fund mosmarrëveshjeve mbi emrin e Maqedonisë, ndaj Zaev po përgatitej një atentat për ta ekzekutuar.

Mediat greke kanë zbuluar se shërbimet sekrete greke dhe qeveria parandaluan një atentat ndaj kreut të Maqedonisë së Veriut, i planifikuar pasi Parlamenti i Shkupit arriti të votonte ndryshimin e Kushtetutës me 80 vota. Zaev u mor në mbrojtje atë kohë nga inteligjenca amerikane dhe mësohet se ruhej njësoj si presidenti amerikan.

Plani u zbulua nga një burim nga “thelbi” i Ministrisë së Punëve të Jashtme në atë kohë, i cili ishte në ndërlidhësi joformal i shërbimeve sekrete dhe Ministrinë e Mbrojtjes, dhe që luajti një rol të rëndësishëm në parandalimin e ekzekutimit të tij.

Përpjekja dyshohet se u financua nga disa organizata të huaja, por ishte planifikuar nga zyrtarë të inteligjencës të vendeve të treta, të cilët u shfaqën në Shkup, si agjentë tregtarë ose si drejtues të mediash.

Sipas burimit, pas ratifikimit të Marrëveshjes së Prespës nga Parlamenti i Shkupit me 69 vota më 20 qershor (Marrëveshja u nënshkrua më 12 qershor në fshatin Psarades të Florinës në Prespë), tensioni politik arriti kulmin në vendin fqinj.

Partia opozitare VMRO DPMNE, e udhëhequr nga Hristian Mickovski, kishte polarizuar klimën në një nivel të rrezikshëm, në një vend ku përpjekjet për vrasje nuk ishin të panjohura. Organizatat e fuqishme ekstremiste të maqedonasve që jetonin në Australi dhe Kanada po shprehin zemërimin e tyre, dhe thuhet se ata po financonin reagimet në Shkup.

Shërbimet sekrete greke informuan kryeministrin e atëhershëm Aleksis Tsipras se kishte lëvizshmëri të rrezikshme në Shkup kundër Zaevit. Qeveria në atë kohë po e komunikonte me shërbimet amerikane. Agjentët amerikanë thonin po ashtu se “forcat që kanë interes të mos nënshkruajnë Marrëveshjen do të kërkojnë të parandalojnë ndryshimin e Kushtetutës nga Parlamenti”. Menjëherë pas këtyre paralajmërimeve, erdhi dëbimi i diplomatëve rusë nga Athina.

Amerikanët po përgjonin bisedat e drejtuesve në mjedisin rreth Nikolla Gruevskit në Hungari, nga të cilat zbuluan biseda dhe plane për të parandaluar ndryshimin e Kushtetutë. Të përfshirë në mënyrë të drejtpërdrejtë në këto biseda ishin organizatat e diasporës së maqedonasve të Australisë dhe Kanadasë.

Shërbimet e inteligjencës greke informuan Ministrinë e Punëve të Jashtme se “një atentat agresiv kundër Zoran Zaev është i pashmangshëm”.

Kryeministri i atëhershëm i Greqisë udhëzoi Ministrinë e Punëve të Jashtme që të informonte autoritetet kompetente të vendit fqinj dhe Ministri i Jashtëm i atëhershëm, Nikola Dimitrov, ishte I pari që u informua, dhe përmes “kanaleve” të tjera, Zoran Zaev u informua gjithashtu në detaje për eliminim fizik të tij.

Amerikanët morën përsipër sigurinë e kryeministrit të Shkupit dhe u dërguan mesazhe ambasadave të huaja dhe VMRO -së që ata “e dinë” për sulmin. Në ato muaj, Zoran Zaev kishte një mbrojtje të barabartë me atë të presidentit amerikan.

Burimi thotë po ashtu se që nga momenti kur u votua ndryshimi i Kushtetutës, pati një konsultim të fshehtë të SHBA-së me Gruevskin e internuar dhe të akuzuar dhe me ambasadën e një vendi të fortë, ku u tha se ata do të mbajnë përgjegjësi. Por edhe sot, mbrojtja e Zoran Zaev është tregues i frikës së udhëheqësit të Shkupit, i cili kujton fatin e Gligorov, i cili shpëtoi mrekullisht atentatit në 1995./Vradini.gr/Përgatiti Gazeta Si