Kryesore Si të jesh lider: 50 thënie brilante nga Napoleoni që duhet t’i...

Si të jesh lider: 50 thënie brilante nga Napoleoni që duhet t’i mësoni

Napoleon Bonaparti është cilësuar si strategu më i madh ushtarak që ka pasur bota. Por edhe si një njeri që ndryshoi rrënjësisht rendin dhe historinë e Evropës.

Në kulmin e pushtetit të tij, Napoleon Bonaparti kontrollonte një pjesë të madhe të Evropës, nga Gadishulli Iberik në perëndim deri në Poloninë e ditëve të sotme në lindje.

Napoleoni, ishte lider i madh, ishte njeriu vizionar, luftëtar, ndonjëherë dhe kontrovers, që sipas historianëve kishte aftësinë të joshte turmat dhe të sfidonte rendin ekzistues.

Lexoni 50 aforizma të strategut të madh.

-Mos e ndërpre kurrë armikun tënd kur është duke bërë një gabim

-Duhet të qeshim me njeriun që të mos qajmë për të.

-Nuk duhet të luftoni shumë shpesh me një armik, përndryshe do t’jua mësojë të gjitha marifetet e luftës.

-Aftësia nuk ka shumë vlerë pa mundësinë.

-Historia është versioni i ngjarjeve të kaluara për të cilat njerëzit kanë vendosur të bien dakord.

-Në politikë, absurditeti nuk është handikap.

-Njerëzit e famshëm e humbasin dinjitetin kur i sheh nga afër.

-Kushtetuta duhet të jetë e shkurtër dhe e paqartë.

-Një lider është një tregtar me shpresë.

-Një njeri do të luftojë më shumë për interesat se sa për të drejtat.

-Froni është vetëm një stol i mbuluar nga kadifeja.

-Njeriu duhet të luftojë më shumë për interesat e tij se për të drejtat e tij.

-Një pikturë ka më shumë vlerë se mijëra fjalë.

-Njeriu i vërtetë nuk urren askënd.

-Aftësia nuk është asgjë pa mundësinë.

-Të gjitha religjionet janë krijuar nga njerëzit.

-Në mes atyre që nuk iu pëlqen të shtypen janë shumë që duan të shtypin.

-Njeriu nuk duhet të ndalë kurrë diçka që nuk ka fuqi ta ndalë.

-Çdo ushtri marshon mbi stomakun e saj.

-Trimëria është si dashuria; ajo duhet të ushqehet me shpresë.

-Vdekja nuk është asgjë, por të jetosh i mundur dhe i palavdishëm është sikur të vdesësh përditë.

-Gazetave armiqësore duhet t’iu druhesh më shumë se një mijë bajonetave.

-Franca ka më shumë nevojë për mua se kam unë nevojë për Francën.

-Kush ka frikë se do të pushtohet e ka të sigurtë humbjen.

-Kush di të lajkatojë di edhe të gënjejë.

-Historia është një tërësi gënjeshtrash për të cilat është rënë dakord.

-Historia është version i ngjarjeve të së shkuarës për të cilat njerëzit kanë vendosur të bien dakord.

-Unë nganjëherë jam dhelpër, nganjëherë luan. I gjithë sekreti i të qeverisurit është të dish kur duhet të jesh dhelpër dhe kur luan.

-E adhuroj pushtetin. Por e adhuroj atë si një artist. E adhuroj siç e adhuron një artist violinën e tij, për të prodhuar prej saj tingujt, akordet dhe harmonitë.

-Nëse do më duhej të zgjidhja një fe, dielli si dhënës universal i jetës do të ishte zoti im.

-Nëse dëshiron që gjërat të bëhen mirë, bëji vetë.

-Nëse dëshiron të kesh një sukses, mos premto asgjë, mos shpall asgjë.

-E pamundura është një fjalë që mund të gjendet vetëm në fjalorët e budallenjve.

-Për të qeverisur nuk do të thotë të zbatosh një teori, por të ndërtosh me çfarëdo materiali që ke në duar.

-Në politikë…kurrë mos u tërhiq…kurrë mos u tërhiq…kurrë mos prano një gabim.

-Është kauza, nuk është vdekja ajo që e bën martirin.

-Njerëzit udhëhiqen më mirë nëpërmjet veseve të tyre se nëpërmjet virtyteve të tyre.

-Njerëzit nxiten vetëm nga dy shtysa: frika dhe interesi vetjak.

-Njerëzit i vlerësojnë vetëm nevojat – kurrë aftësitë.

-Muzika është zëri që na tregon se raca njerëzore është më e madhe se kujton.

-Fuqia është dashnorja ime. Unë jam përpjekur aq shumë që ta pushtoj atë sa të mos lejoj askënd të ma largojë.

-Opinioni publik është termometri të cilin një monark duhet ta shikojë rregullisht.

-Pasuria nuk është të kesh thesare, por të dish t’i përdorësh ata.

-Zakonisht betejat i fitojnë ushtarët, gjeneralët marrin lavdinë.

-Dhjetë njerëz që flasin bëjnë më shumë zhurmë se një mijë njerëz që heshtin.

-Mënyra më e sigurtë për të mbetur i varfër është të jesh i ndershëm.

-Fitorja i takon atij që këmbëngul më shumë.

-Lufta është biznesi i barbarëve.

-Mënyra më e mirë për ta mbajtur fjalën është të mos e japësh atë.