Bota Sondazhi që trazon Europën: E djathta ekstreme do të dyfishojë numrin në...

Sondazhi që trazon Europën: E djathta ekstreme do të dyfishojë numrin në PE

Partitë e ekstremit të djathtë, mund të dyfishojë numrin e vendeve në zgjedhjet e Parlamentit Europian në maj, ndërsa ato demokratike konservatore dhe sociale mund të përballen me humbje të mëdha, sipas një sondazhi të ri të publikuar të shtunën gazeta gjermane Bild.

Humbja e mbështetjes për partitë kryesore do të thotë se ato nuk mund të jenë në gjendje të formojnë një “koalicion të madh” në Parlament, si ajo e qeverisë, sipas një sondazhi të kryer në fund të shkurtit dhe në fillim të marsit, me 9,500 njerëz nga gjashtë vende.

Sondazhi tregoi se ekstremi i djathtë europian, i cili përfshin partinë austriake FPO dhe atë Fronti Kombëtar të Marine Le Pen në Francë, ka të ngjarë të marrë 67 vende, krahasuar me i 37 të tanishme

Në sondazh, ekstrem i djathtë është ngritur në krye në tre nga gjashtë vendet në të cilat është kryer testi – Francë, Itali dhe Poloni, sipas Bild.

Vetë udhëheqësit politikë të konservatorëve dhe të krahut të majtë po përgatiten për t’u përballur me fitore të mëdha të partive të krahut të djathtë në zgjedhjet e majit.

Ata gjithashtu shprehën shqetësimin në lidhje me premtimin e ish-strategut të Donald Trump, Steve Bannon se do t’i ndihmojë ato të bashkohen më shumë përpara zgjedhjeve.

Pritet që Partitë Popullore Evropiane (EPP), e cila përfshin Kristian Demokraten e Angela Merkel, të humbë 43 vende dhe të bjerë në 174 vende, dhe po ashtu, Aleanca i Socialistëve dhe Demokratëve (S & P) të humbas 45 vende dhe të bjerë në 141 vend.

Aleanca e Liberalëve dhe Demokratëve për Evropën (ALDE) do të marrë 33 vende ndërkohë që ka pasur 101, ndërsa të Gjelbërit Evropian (EFA) kanë humbur tetë vende dhe të kenë 44 vende, sipas rezultateve të anketës.

Në Gjermani, në favor të konservatorëve të Angela Merkel votuan 29 për qind, në favor të Social-Demokratëve 16 për qind dhe 15 për qind për të Gjelbrit.

Sondazhi u krye në Gjermani, Austri, Itali, Poloni, Spanjë dhe Francë.