Bota Soros paralajmëron Europën: Ruajuni nga Kina, ja rreziku që vjen nga Presidenti...

Soros paralajmëron Europën: Ruajuni nga Kina, ja rreziku që vjen nga Presidenti Xi

“Presidenti kinez Xi Jinping përbën një kërcënim për Bashkimin Evropian dhe vlerat e tij”, thekson miliarderi George Soros në një analizë për “Project Syndicate“.

Soros pretendon se as politikanët dhe as drejtuesit e industrisë evropiane nuk e kuptojnë vërtet kërcënimin e paraqitur nga Kina e Xi.

Ai thekson se, pas Brexit në Mbretërinë e Bashkuar, ekziston një dëshirë e veçantë për të përqafuar Kinën, pasi kryeministri britanik Boris Johnson dëshiron të distancohet nga BE-ja sa më shumë që të jetë e mundur dhe të ndërtojë një treg të lirë pa rregulloren e BE-së.

Prej tij thuhet gjithashtu se me ardhjen e Xi, Huawei ka humbur autonominë që ka pasur deri më tani, dhe se çdo kompani kineze duhet t’i bindet urdhrave të Partisë Komuniste.

Kështu, lejimi i rrjetit 5G të Huawei në Evropë do t’i lejojë Kinës të “shantazhojë” dhe “sabotojë” BE-në në të ardhmen, sipas Soros.

“Është e qartë për mua se nën Xi, Kina paraqet një kërcënim për vlerat mbi të cilat u themelua BE. Natyrisht, kjo nuk është e qartë as për liderët e shteteve anëtare të BE-së, as për udhëheqësit e industrisë, veçanërisht në Gjermani”, shkruan Soros.

Sipas tij, në vend që të zhvillojnë një betejë parakuptuese kundër mbizotërimit të Huawei-it në tregjet 5G, SHBA dhe BE, apo vetëm BE, duhet të bashkëpunojnë në ndërtimin e Ericsson dhe Nokia si një konkurrencë të vlefshme.

Soros thotë se Xi do të takohet me krerët e shteteve dhe qeverive të 27 vendeve anëtare të BE-së në samitin BE-Kinë në Leipzig në shtator.

E aty, thotë Soros, evropianët duhet të kuptojnë se presidenti kinez do të marrë fitoren e nevojshme politike nëse ai nuk mban përgjegjësi para tyre mbi shkeljen e të drejtave të njeriut, veçanërisht në Tibet, Xinjiang dhe Hong Kong.

Për Soros, ky është momenti që BE të investohet në goditjen e tij në rrugë të tërthorta.

“Vetëm udhëheqja politike kineze mund të vendosë të ardhmen e Xi. Dëmet e shkaktuara nga keqmenaxhimi i tij i epidemisë së koronavirusit është bërë aq i dukshëm saqë ai njihet me siguri si nga publiku kinez ashtu edhe nga Byroja Politike. BE nuk duhet të lehtësojë me vetëdije mbijetesën e saj politike”, përfundon Soros.