Shëndet Studimi: 1 në 3 pacientë humbet ndjesinë e aromës dhe shijes

Studimi: 1 në 3 pacientë humbet ndjesinë e aromës dhe shijes

Një studim i ri, i kryer nga Universiteti i Milano Statale dhe i botuar në faqet e revistës së specializuar “Clinical Infectious Diseases”, tregon se humbja e aromës dhe shijes janë mjaft të shpeshta tek të prekurit me Covid-19. Këto çrregullime, të cilat prekin rreth një në tre pacientë, shpesh raportohen tashmë në një fazë të hershme të sëmundjes dhe prekin kryesisht burra dhe gra të moshuar.

Studimi:

Të koordinuar nga Massimo Galli, virolog dhe drejtor i Departamentit të Sëmundjeve Infektive të Spitalit Sacco në Milano, studiuesit dhanë përshkrimin e parë të çrregullimeve të shijes dhe erës si manifestime klinike të shpeshta te pacientët me Covid-19. Studimi u krye në Departamentin e Sëmundjeve Infektive të Spitalit Sarko dhe pa bashkëpunimin e Andrea Giacomelli, Spinello Antinori dhe Stefano Rusconi, si dhe të specialistëve dhe mjekëve të rinj të angazhuar çdo ditë në luftën kundër pandemisë. Për të verifikuar shpeshtësinë e këtyre simptomave, ekspertët dorëzuan një pyetësor të thjeshtë për pacientët  pozitivë me koronavirus të shtruar në spital. Në mesin e 59 personave në gjendje të përgjigjen pyetjeve të studiuesve, 20 (33.9%) u ankuan për humbje të shijes ose erë dhe 11 të tjerë (18.6%) të të dy shqisave. Në 12 pacientë (20.3%) simptomat ishin tashmë të pranishme para shtrimit në spital, ndërsa në 8 të tjerë ato ndodhën gjatë qëndrimit brenda spitalit.

Simptomat janë më të shpeshta tek të moshuarit

Gjatë studimit, studiuesit zbuluan gjithashtu se alternimet e sensit të shijes ishin më të shpeshta para shtrimit në spital (91%), ndërsa gjatë shtrimit në spital ato ndodhën me të njëjtën frekuencë si ato të nuhatjes. Të dhënat e marra tregojnë se këto simptoma janë më të shpeshta tek gratë (52.6%) dhe burrat (me moshë mesatare 56 vjeç).