Extra Studimi: 10 minuta me macen ose qenin, ul ndjeshëm stresin

Studimi: 10 minuta me macen ose qenin, ul ndjeshëm stresin

Edhe 10 minuta me macet dhe qentë mund të reduktojnë ndjeshëm nivelin e hormoneve të stresit të një personi, sipas një studimi të botuar muajin e kaluar. Hulumtimi i kryer mbi 294 studentë nga një grup shkencëtarësh në Universitetin Shtetëror të Uashingtonit, tregoi ndikimin pozitiv të bashkëveprimit me kafshët shtëpiake, siç është botuar në revistën AERA Open në qershor.

Studimi është i pari që demonstron një reduktim të nivelit të kortizolit, një hormon stresi, gjatë qëndrimit me kafshët si macet apo qeni, tha një raport të hënën nga faqja e hulumtimit të Science Daily.

Pjesëmarrësit në studim u ndanë rastësisht në katër grupe. Grupi i parë kishte ndërveprim praktik me macet dhe qentë për 10 minuta – duke luajtur me kafshët shtëpiake. Grupi i dytë vëzhgoi të tjerët që ndërveprojnë me kafshët. Grupi i tretë shikonte një shfaqje të kafshëve, ndërsa grupi i katërt ishte “listë e pritjes”.

Brenda fushës së studimit, studiuesit morën disa mostra të kortizolit të pështymës nga secili pjesëmarrës gjatë ditës, duke filluar nga mëngjesi kur u zgjuan dhe pastaj pas ndërveprimit të kafshëve me qëllim matjen e nivelit të kortizolit. Studiuesit zbuluan se ata që trajtuan macet dhe qentë kishin nivele të konsiderueshme të ulëta të kortizolit pas ndërveprimit të tyre 10-minutësh, madje edhe ata që filluan me nivele shumë të larta të kortizolit. “Vetëm 10 minuta mund të ketë një ndikim të rëndësishëm,” citon Patricia Pendry, një profesoreshë e asociuar nga Departamenti i Zhvillimit Njerëzor i ËSU, nga Daily Science Daily. “Nxënësit në studimin tonë që ndërveprojnë me macet dhe qentë kishin një reduktim të ndjeshëm në kortizol, një hormon i stresit”, tha ajo.

Pendry tha se ekipi tashmë e dinte se nxënësi gëzonte bashkëveprim me kafshët dhe se u jep atyre emocione më pozitive.”Ajo që ne dëshironim të mësonim ishte nëse ky ekspozim do t’i ndihmonte studentët të zvogëlonin stresin e tyre në një mënyrë më pak subjektive. Dhe kjo bëri, gjë që është emocionuese sepse reduktimi i hormoneve të stresit me kalimin e kohës mund të ketë përfitime të konsiderueshme për shëndetin fizik dhe mendor” shpjegoi ajo. Hapi tjetër në hulumtimin e ekipit të Pendry është të zhvillojë dhe të vëzhgojë një program katër javësh për parandalimin e stresit me ndihmën e kafshëve