Extra Studimi: 20 qytetet më të shëndetshme për të jetuar

Studimi: 20 qytetet më të shëndetshme për të jetuar

Valencia, Spanjë

Në portalin britanik money.co.uk, u përzgjodhën vendet ku njerëzit jetojnë më shëndetshëm dhe u përpoqën të shpjegonin arsyen.

Sipas hulumtimit, i cili mori parasysh faktorë të tillë si jetëgjatësia, mbipesha, kostoja e ushqimit të shëndetshëm, ndotja, indeksi i sigurisë dhe numri i orëve të diellit – Spanja u shpall vendi më i shëndetshëm për të jetuar.

Këtu, njerëzit i kushtojnë vëmendje dietës së tyre dhe ushqimi është mesdhetar, plot me burime të shëndetshme të yndyrnave dhe proteinave omega-3, të cilat zvogëlojnë rrezikun e çmendurisë, sëmundjeve të zemrës dhe kancerit. Vendi është gjithashtu midis pesë të parëve për sa i përket jetëgjatësisë.

Madrid

Mënyra mesdhetare e jetës përfshin gjërat pozitive të mëposhtme – ngrënia në shoqëri, dieta e ekuilibruar dhe ecja si mënyrë transporti. Ushqimi në shoqëri kontribuon në një humor të mirë sepse hani me të dashurit tuaj, gjë që ka një efekt pozitiv në shëndetin mendor. Gjithashtu, spanjollët i përmbahen jetës “ne punojmë për të jetuar, nuk jetojmë për të punuar”, dhe kostoja e jetesës në vend është e moderuar.

Valencia

Gjatë hulumtimit, qytetet ku njerëzit jetojnë jetën më të shëndetshme u veçuan gjithashtu, më saktësisht në Valencia dhe Madrid.

20 qytetet më të shëndetshme për të jetuar

20- Kopenhagën, Danimarkë

19- Brisbane, Australi

18- Bursa, Turqi

17- Helsinki, Finlandë

16- Cluj-Napoca, Rumani

15- Timișoara, Rumani

14- Reikjavik, Islandë

13- Porto, Portugali

12- Haifa, Izrael

11- Adelaide, Australi

10- Cyrih, Zvicër

9- Ljubljana, Slloveni

8- Haga, Holandë

7- Toko, Japoni

6- Tel Aviv, Izrael

5- Canberra, Australi

4- Vjena, Austri

3- Lisbonë, Portugali

2- Madrid, Spanjë

1- Valencia, Spanjë