Extra Studimi: E ftohja e zakonshme të mbron nga koronavirusi

Studimi: E ftohja e zakonshme të mbron nga koronavirusi

Një studim i ri nga Universiteti i Glasgout ka treguar se viruset që shkaktojnë ftohjen e zakonshme konkurrojnë me sukses me koronavirusin dhe e dëbojnë atë nga sistemi i frymëmarrjes njerëzore.

Viruset që shkaktojnë ftohje quhen rinovirus dhe në trupin e njeriut, sipas një studimi nga shkencëtarët skocezë, do të mposhtin dhe bllokojnë shumëzimin e virusit SARS-CoV-2, shkaku i COVID-19.

Vlerësohet se viruset e rinocerontit janë përgjegjëse për 40 përqind të ftohjeve të zakonshme, sëmundjeve të shkurtra dhe të padëmshme.

Viruset konkurrojnë për mbijetesë në strehuesit e tyre, por disa mund të bashkëjetojnë me të tjerët. Për shembull, viruset adeno mund të ndajnë një shtëpi (qelizë njerëzore) me viruse të tjera.

Sidoqoftë, viruset e gripit ose ftohja e zakonshme janë luftëtarë të vetëm. Ata sulmojnë vetëm qelizën njerëzore dhe duan të qëndrojnë vetëm në të.

Duke e ditur këtë, shkencëtarët në Universitetin e Glasgout bënë një kopje të sistemit të frymëmarrjes njerëzore që virusi Corona përdor për të hyrë në trup. Ata më pas futën të dy viruset në sistemin e frymëmarrjes të kopjuar dhe i lejuan ata të sulmonin lirisht qelizat.

Kur të dy virusët u lëshuan në të njëjtën kohë, “virusi Rhino aktivizoi një përgjigje imune natyrale që bllokoi replikimin e koronavirusit në epitelin respirator të njeriut”, tha udhëheqësi i studimit Pablo Murcia.

Kjo do të thotë që sistemi i frymëmarrjes ishte infektuar vetëm me një të ftohtë.