Bota Studimi i ri për koronavirusin: Vdekshmëria më e lartë në vendet e...

Studimi i ri për koronavirusin: Vdekshmëria më e lartë në vendet e ndotura

Një studim i Universitetit të Harvardit ka zbuluar se ndotja e ajrit është e lidhur me rritjen e shkallës së vdekshmërisë nga koronavirusi.

Grimcat e vogla në ajër, të njohura me emërtimin PM2.5, dihet se shkaktojnë çështje shëndetësore afatgjata dhe prodhohen nga industria, makinat dhe djegia e karburanteve fosile.

Studiuesit zbuluan se edhe rritja më e vogël e përqendrimit të PM2.5 është e lidhur me një mundësi më të lartë të vdekjes pas infektimit me virusin e ri me origjinë nga Kina.

“Ne zbuluam se një rritje prej vetëm 1µg / m3 në grimcat PM2.5 shoqërohet me një rritje prej 15 përqind të shkallës së vdekjes nga Covid-19”, shkruan ekipi në studimin tronditës.

Të dhënat e ndotjes së ajrit nga rreth 3,000 qytete amerikane, që përbëjnë 98 përqind të popullsisë së vendit, u bashkuan nga shkencëtarët dhe u krahasuan me statistikat e koronavirusit.

Ata rregulluan shifrat për faktorët që mund të zvogëlojnë gjetjet, të tilla si niveli i varfërisë, pirja e duhanit, mbipesha dhe numri i testeve dhe shtretërve spitalorë të disponueshëm.

Analizat zbuluan se ekspozimi i gjatë ndaj PM2.5 rrit ndjeshëm mundësinë e vdekjes nga koronavirusi.

Ndotja e ajrit dobëson traktin respirator të trupit dhe pengon aftësinë e tij për të parandaluar infeksionin, i cili dihet se çon në nivele më të larta të vdekjes nga të gjitha shkaqet.