Shëndet Studimi: Pirja e duhanit dëmton aftësinë e njerëzve për të dalluar ngjyrat

Studimi: Pirja e duhanit dëmton aftësinë e njerëzve për të dalluar ngjyrat

Pirja më shumë se një pako e cigare çdo ditë rrit rrezikun e humbjes së aftësisë për të dalluar ngjyrat dhe hije të ndryshme,  sipas një studim të ri.

Një grup hulumtuesish nga Universiteti Rutgers të Shteteve të Bashkuara kontrolluan 71 njerëz të shëndoshë që kishin pirë më pak se 15 cigare gjatë gjithë jetës së tyre dhe 63 njerëz që pinë të paktën 20 cigare në ditë dhe nuk kishin dëshirë ta linin, sipas studimit të publikuar në revistën Psychiatry Research.

Studiuesit zbuluan se aftësia e duhanpirësve për të dalluar kontrastin dhe ngjyrat ra dukshëm në krahasim me jo-duhanpirësit, ndërkohë që kishte ndryshime të rëndësishme të aftësia e tyre për të parë ngjyrat e kuqe-gjelbër dhe kaltër-verdhë.

Studimi zbuloi gjithashtu se nikotina në cigare, e cila është një kimik neurotoksik, ishte fajtori për humbjen e shikimit, duke dëmtuar enët e gjakut dhe neuronet në retinë.