Extra Studimi surprizues: Foshnjat e ‘shijojnë’ që në bark ushqimin që konsumojnë nënat...

Studimi surprizues: Foshnjat e ‘shijojnë’ që në bark ushqimin që konsumojnë nënat dhe si ndikon në preferenca

Një studim i botuar në numrin e fundit të Psychological Science tregon se fetuset midis 32 dhe 36 javësh, buzëqeshin ose vrenjten në përgjigje të ushqimit që ha nëna e tyre.

Bazuar në Laboratorin e Kërkimit Fetal dhe Neonatal të Universitetit Durham, ekipi hulumtues i studimit përdori skanime me ultratinguj 4D, të cilat krijojnë video tredimensionale të fetuseve në mitër, për të parë se si fëmijët e palindur të 100 grave shtatzëna reaguan ndaj ushqimit të konsumuar nga nënat e tyre.

Në varësi të ushqimit, disa fetuse përgjigjeshin me buzë të përmbysura dhe shprehje “të qeshura”, ndërsa të tjerë kishin shprehi fytyrash “që qanin”.

Shqisat dhe shprehjet e fytyrës zhvillohen gjatë gjithë shtatzënisë

Sythat e shijes shfaqen në javën e tetë të shtatzënisë tek fetuset e njeriut dhe mund të zbulojnë molekulat e shijes në lëngun amniotik rreth javës së 14-të. Në javën e 24-të, fetuset merr zhvillim edhe shqisa e nuhatjes.

Ndërkohë, muskujt e fytyrës së fetusit po zhvillohen dhe shprehjet e fytyrës së tyre bëhen gjithnjë e më komplekse gjatë shtatzënisë. Nga tremujori i dytë, shprehjet e tyre ngjajnë me buzëqeshjet dhe vrenjtjet që do të bëjnë pas lindjes.

Zgjedhjet e ushqimit gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në preferencat e ardhshme të foshnjës

Ky studim është i pari që vërteton se fetuset ende në mitër reagojnë ndaj shijeve dhe aromave të ndryshme.

Jo vetëm që këto rezultate na japin një kuptim më të mirë të afatit kohor për zhvillimin e shqisave të fetusit, por ato gjithashtu tregojnë se dieta e nënës gjatë shtatzënisë është një mënyrë se si foshnjat njihen me shijet e reja, të cilat mund të kenë një ndikim afatgjatë në ushqimin e fëmijës. preferencat. Një foshnjë që shijon lakër jeshile mjaft shpesh në mitër mund të ketë më pak gjasa ta refuzojë atë kur i ushqehet pas lindjes.