Shëndet Studimi zbulon se pse stresi shkakton edhe dhimbje stomaku

Studimi zbulon se pse stresi shkakton edhe dhimbje stomaku

Një studim i Universitetit të Pensilvanisë ka zbuluar shkakun se pse stresi mund të shkaktojë dhimbje barku dhe stomaku.

Studimi ka identifikuar një mekanizëm biologjik që lidh stresin psikologjik me një pamje të inflamacionit të zorrëve.

Ky zbulim mund të përmirësojë trajtimet për kushtet kronike gastrointestinale si sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD).

Studimi u drejtua nga Christoph Thaiss i Universitetit të Pensilvanisë duke analizuar simptomat e ngjashme me IBD.

Për një javë, studiuesit vendosën tetë kafshë brenda tubave të vegjël për 3 orë në ditë për të shkaktuar stres. Ata më pas i trajtuan minjtë me një irritues kimik për shtatë ditë për të shkaktuar simptoma të IBD.

Më pas tre minjve iu dha një ilaç për të bllokuar çlirimin e trurit të hormoneve të stresit (glukokortikoideve).

Studiuesit më pas kryen një kolonoskopi tek minjtë dhe vlerësuan inflamacionin e zorrëve dhe dëmtimin e zorrëve midis 0 dhe 15, me rezultate më të larta që tregojnë rezultate më të këqija.

Minjtë që morën ilaçin kishin një mesatare prej rreth 5 pikësh, ndërsa ata pa ilaç shënuan pak më pak se 15, gjë që tregon se glukokortikoidet janë të rëndësishme për inflamacionin e zorrëve të shkaktuar nga stresi.

Studiuesit më pas zbuluan se minjtë me glukokortikoidë të ngritur vazhdimisht kishin aktivitet të shtuar të gjeneve pro-inflamatore.