Extra Supersticioni, ritualet e vogla që favorizojnë fat të mirë

Supersticioni, ritualet e vogla që favorizojnë fat të mirë

Ka nga ata që vishen me të kuqe në fundvit, që mbushin shtëpinë me thjerrëza, që mbushin shtëpinë me veshtull, në mënyrë që të mos humbasin mundësinë për një puthje: këto janë zakonet fatsjellëse që na ndihmojnë për të pasur fat të mirë, kështu që hidhuni një sy. Shumë prej tyre janë zakone të lashta, që nuk u dihet as origjina, të tjerët janë relativisht të kohëve të fundit dhe vijnë nga vende të largëta: nëse jeni të mendimit se “nuk është e vërtetë, por unë besoj!” këtu është një rrëpirë e zakoneve përvetësuese, që duhen marrë në konsideratë për të na kënaqur duke shpresuar për vitin 2019. Sepse, në fund të fundit, të provosh nuk ka kushton asgjë.

Në tavolinë – Ushqimi mbledh një sasi të pafund të simboleve me fat. Ja disa prej tyre.

-Thjerrëzat – Konsumuar vetëm ose me cotechino klasike, ata kanë për detyrë të favorizojnë prosperitet dhe fitim. Kjo lidhet me formën që të kujton atë të monedhave të vogla, do të jetë për faktin se ata promovojnë tranzitin e zorrëve dhe se kjo gjithmonë është konsideruar si një simbol i bollëkut,këto perime të vogla duhet të ndihmojnë hyrjen e parave dhe fitimeve monetare. A do të jetë e vërtetë? Sigurisht që ata kanë shije shumë të mirë dhe janë të pasura me ushqyesve të dobishme për shëndetin. Çdo gjë tjetër … është më shumë.

– Rrushi – Edhe rrushi duhet të inkurajojë lëvizjet monetare hyrëse: sipas zakonit spanjoll duhet të hani dymbëdhjetë kokrra.

– Shegë – Është një simbol i pjellorisë dhe fatit të mirë për shkak të ngjyrës së saj të kuqe, të lëngut dhe të guaskës që mbron përmbajtjen e frutave, por edhe energjisë së personit që e ha.

– Spec djegës – Ata janë supersticiozë për shkak të ngjyrës së tyre të ndritshme dhe “zjarrit” që ata kanë brenda, të aftë për të djegur dhe për të shmangur fat të keq.

Hedhja e bukës, bëni bukë – Në Irlandë ekziston zakon të hedhësh një copë bukë kundër një muri gjatë mbrëmjes së vitit të kaluar, për të larguar shpirtrat e këqij.

-Kripë – T’u dhurosh një qese kripë miqve është një dëshirë fat të mirë.

Për dashurinë – Të puthesh nën veshtull është një nga ritualet më të njohura për të garantuar një histori dashurie jetëgjatë. Tradita vjen nga Druidët që përdorën rrumbullakërat e veshtullit për të mbajtur larg shpirtrat e këqij nga shtëpia. Sipas legjendës, manaferrat e imët fshijnë një troll të burgosur nga një magjistar, pas kësaj ai u përpoq të puthte gruan e tij të fjetur.  Dhënia e një misteri të veshtullës për gruan e dashur është një simbol i një ndjenje intensive dhe shumë pasionante.

Të veshësh diçka të re të kuqe – E kuqja është një ngjyrë me një fuqi të fortë supersticioze. Zakoni i veshjes së të brendshmeve të kësaj ngjyre në natën e fundit të vitit duhet t’ju mbrojë nga shtrigat dhe mallkimet që ata mund të hedhin në pjesën intime. Në mëngjesin e Vitit të Ri duhet të vishni gjithashtu një veshje të re (ndonjë): në këtë mënyrë, fat i mirë është dhuruar.

Zjarri – Zakonet për ndezjen e zjarreve të mëdha apo djegien e objekteve të vjetra në mesnatë dëshirojnë të bëjnë një spastrim të pastër të vitit që përfundon, me punën e vështirë dhe ditët e vështira, për të bërë vend për risitë dhe shpresën se e ardhmja është më e mirë. Zjarri i madh është një trashëgimi e lashtë e kulturave pagane që i atribuohen zjarrit një rol pastrimi dhe pjellorisë së re për tokën bujqësore. Për të parë një dëshirë të realizuar për Vitin e Ri, në Rusi duhet të shkruhet një letër dhe më pas e djeg fletën në zjarr duke ngritur një dolli.

Fishekzjarrët – Edhe zakoni i hedhjes së fishekzjarreve lidhet me dëshirën për të hequr qafe vitin e vjetër dhe për ta bërë atë “të shpërthejë”. Përveç kësaj, zhurma e shkaktuar nga fishekzjarret synon të trembë shpirtrat e këqij. Gjëja e rëndësishme është të përdoren masa paraprake maksimale në trajtimin e tyre dhe mbajtja e tyre larg fëmijëve.

Mendimi pozitiv – Përtej çdo supersticioni, një qëndrim serioz dhe pozitiv ndaj jetës është mënyra më e mirë për të pasur fat. Ajo nuk ka të bëjë me magjitë dhe zakonet: një vështrim i hapur mbi të ardhmen na bën thjesht më të kujdesshëm në njohjen e çdo mundësie të mirë që na paraqitet dhe na jep mundësinë më të mirë për ta kapur atë në të gjitha potencialet e saj.