03/07/2022
Tags Mitologjia shqiptare

Tag: mitologjia shqiptare

Çfarë janë orat në mitologjinë shqiptare?

Ora është figurë e mitologjisë, e besimeve popullore dhe e folklorit. Përfytyrohej si qenie e padukshme mbrojtëse që sjell mbarësi. Sipas besimeve popullore, ka Orën e...

Xhindet në mitologjinë shqiptare

Ashtu si Djalli, Xhindet kanë hyrë në demonologjinë shqiptare nga sfera e demonologjisë së feve monoteiste, konkretisht nga demonologjia islame. Xhindet e bestytnisë popullore shqiptare...

Dordoleci në mitologjinë shqiptare

Edhe sot e kësaj dite, në kopshte e në ara shqiptarët vendosin një shëmbëlltyrë njeriu: me trup, krahë, këmbë dhe kokë, të veshur me...

Bajlozi në mitologjinë shqiptare dhe legjenda e Gjergj Elez Alisë

Bajlozi apo balozi, figurë e rapsodive popullore shqiptare; përfytyrohej si një vigan, i cili vinte nga deti dhe bënte të këqija. Fillimisht fjala ka patur...

Bariu i shenjtë në mitologjinë shqiptare

Ky është emri popullor i Shën Martinit, mbrojtësit të ujqërve dhe njëherazi të bagëtisë. Në mendësinë popullore shqiptare ai ushqente një nderim të veçantë, sepse...

Zana e malit në mitologjinë shqiptare

Zana e malit është krijesë mitologjike shqiptare me veti tepër origjinale autoktone dhe e krahasueshme më tepër me figura të tilla ballkanike dhe malore...

Katallani në mitologjinë shqiptare

Personazh mjaft i njohur i demonologjisë primitive, të cilin e ndeshim me emra të ndryshëm në shumë popuj e shumë kultura. E gjejmë në...

Legjenda e Pupëzës në mitologjinë shqiptare

Legjenda për Pupëzën shëmbëllen në shumë anë me legjendën e shndërrimit të motrës në qyqe, vetëm se kësaj here, ajo që kthehet në pupëz...

Gërshetëza dhe Floçka në mitologjinë shqiptare

Nimfë e mitologjisë shqiptare, që përfytyrohej si një vashë e bukur e me flokë të gjatë, që rrinte në ujërat e liqeneve e të...

Shtriga në mitologjinë shqiptare

Besohet se janë plaka. Kjo cilësi ju vishet edhe plakave të pafajshme, të cilave ju vdesin burrat dhe nuk kanë djem. Sipas tregimeve, ato...