Extra “Tani jam plotësisht vetvetja”, Sia zbulon për herë të parë se është...

“Tani jam plotësisht vetvetja”, Sia zbulon për herë të parë se është autike

Këngëtarja australiane Sia ka rrëfyer për herë të parë se ishte diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit. E ftuar në podkastin e Rob Cesternino, ajo tha se ndjente një ndjenjë çlirimi të lidhur me të kuptuarit e vetes.

“Për 45 vjet jam ndjerë sikur duhet të vesh një kostum njeriu, një maskë. Vetëm në dy vitet e fundit jam bërë plotësisht vetvetja”, tha këngëtarja australiane.

“Askush nuk mund të të njohë apo të dojë kur je plot me sekrete dhe jeton me turp. Vetëm kur ulemi në një dhomë plot me të huaj dhe u tregojmë atyre më të thellën dhe më të errëtën e turpshme, dhe të gjithë qeshin me ne, dhe ne nuk ndihemi si copa plehrash për herë të parë në jetën tonë, ndihemi sikur jemi parë për herë të parë në jetën tonë për atë që jemi në të vërtetë, mund të fillojmë dilni në botë dhe veproni si qenie njerëzore me zemër dhe mos pretendoni të jeni asgjë”, deklaroi Sia.

Në vitin 2021, Sia e gjeti veten në qendër të polemikave për filmin e saj debutues “Music”, të cilin ajo e drejtoi, prodhoi dhe shkroi. Filmi kishte në qendër historinë e një vajze autike.

Kate Hudson luajti rolin e një shpërndarëse droge që duhet të kujdeset për motrën e sja nga njerka, Music, një fëmijë autik jo-verbal. Sia kishte zgjedhur për këtë rol Maddie Ziegler, një aktore dhe kërcimtare që bashkëpunoi në shumë nga videot e saj, e cila nuk ishte në spektrin e autizmit për rolin. Vendim ky që kishte mërzitur shumë njerëz, përveç faktit që portretizonte sëmundjet në mënyrë vizatimore. Edhe interpretimi i ZIegler u konsiderua gjithashtu një karikaturë. Pas marrjes së sulmeve, Sia mbylli llogarinë e saj në Tëitter duke premtuar se do të shkurtonte disa nga skenat dhe duke përfshirë një mesazh ndërgjegjësues në fillim të filmit. Këngëtarja gjithashtu kërkoi falje që nuk bëri kërkime të plota dhe nuk u konsultua me njerëzit e gabuar për çështje që lidhen me autizmin.