Kuriozitete Toka përgatitet për një stuhi të fortë diellore

Toka përgatitet për një stuhi të fortë diellore

Një stuhi e fortë diellore është gati të godasë Tokën dhe efektet më të rëndësishme priten sot.

Qendra e Parashikimit të Motit Hapësinor e agjencisë amerikane NOAA ka rritur nivelin e parashikimit për stuhinë në G4, e dyta më e lartë në shkallë, e cila parashikon ndikime në rrjetin elektrik, sistemet e navigimit satelitor si GPS dhe problemet me satelitët dhe automjetet hapësinore, përveç probabilitetit më të madh për të qenë në gjendje të admironi Dritat e Veriut edhe në gjerësi të ulëta.

“Stuhia mund të fillojë sot dhe të vazhdojë nesër”, i tha ANSA-s Mauro Messerotti, profesor i meteorologjisë hapësinore në Universitetin e Triestes.

”Aktiviteti diellor do të mbetet intensiv edhe në periudhën e ardhshme, po i afrohemi pikut”, shtoi ai.

Në fakt, stuhia e fundit G4 ndodhi më pak se dy muaj më parë, më 23 mars 2024.

Një stuhi diellore ose gjeomagnetike është një çrregullim i fushës magnetike të Tokës, i ndikuar nga grimcat me energji të lartë të emetuara nga Dielli, të cilat e bëjnë shtresën më të jashtme të atmosferës të ngarkuar elektrike.

Për shkak të këtij fenomeni, valët e radios që udhëtojnë në këto zona humbasin energji për shkak të përplasjeve më të shpeshta me elektronet, dhe kjo shkakton degradimin e tyre apo edhe përthithjen e plotë.

Stuhia në hyrje është për shkak të aktivitetit intensiv të një grupi gjigant njollash diellore, të quajtur AR3664, i cili shtrihet për rreth 200,000 kilometra, pra afërsisht 16 herë më i madh se Toka.

Është një nga rajonet më të mëdha dhe më aktive të vëzhguara në këtë cikël diellor, i cili filloi në dhjetor 2019.