Bota Trump e cilëson veten si “mikun më të mirë që ka pasur...

Trump e cilëson veten si “mikun më të mirë që ka pasur ndonjëherë Izraeli”

Presidenti amerikan Donald Trump beson se Izraeli nuk ka pasur kurrë një mik më të mirë se ai në Shtëpinë e Bardhë, sepse, siç tha, ndryshe nga paraardhësit, ai “i mbajti premtimet e tij”.

Trump e bëri këtë deklaratë në Samitin Kombëtar të Këshillit izraelito-amerikan në Florida, duke folur për qëndrimin e tij ndaj asaj që ka rëndësi për hebrenjtë, përfshirë edhe përmbushjen e premtimit të tij për të njohur Jeruzalemin si kryeqytetin e Izraelit dhe për të zhvendosur Ambasadën e SHBA atje nga Tel Avivi.

Palestinezët synojnë ta shpallin Jeruzalemin Lindor, të fituar në luftën e vitit 1967 dhe më vonë të aneksuar nga Izraeli, si kryeqyteti i tyre, ndërsa udhëheqësit izraelitë thonë se Jeruzalemi i bashkuar do të mbetet kryeqyteti i përjetshëm i Izraelit.

Udhëheqësi amerikan kujtoi se paraardhësit e tij kishin premtuar lëvizjen e ambasadës, por këto ishin vetëm premtime boshe.

“Ata kurrë nuk kanë pasur ndonjë qëllim ta bëjnë këtë, sipas mendimit tim. Por ndryshe nga presidentët e tjerë, unë i mbaja premtimet e mia”, tha Trump.

Zhvendosja e ambasadës është një nga temat e zakonshme kur një udhëheqës amerikan i drejtohet një audiencë jo-hebreje.

Trump gjithashtu vuri në dukje vendimin për të ndryshuar politikën e SHBA-së në Lindjen e Mesme këtë vit duke njohur sovranitetin e Izraelit mbi Rrafshinën strategjike Golan në kufirin sirian.

Presidenti amerikan, megjithatë, nuk e përmendi kryeministrin e izraelit Benjamin Netanyahu, i cili dikur ishte një temë e rregullt e fjalimeve të tij në tubimet izraelite.

Vëzhguesit thonë se marrëdhënia dikur e ngushtë midis Trump dhe Netanyahu është ftohur pasi ky i fundit u përball me probleme ligjore dhe nuk është në gjendje të krijojë një koalicion qeverisës pas dy raundeve të zgjedhjeve parlamentare në Izrael.

Këshilli izraelito-amerikan është mbështetur financiarisht nga një prej mbështetësve më të mëdhenj të Trump, çifti Miriam dhe Sheldon Adelson, ky i fundit një manjat i Las Vegas.