SHBA Trump entuziazmohet: Një vaksinë eksperimentale jep rezultate inkurajuese

Trump entuziazmohet: Një vaksinë eksperimentale jep rezultate inkurajuese

Renditur mes të parëve në garën botërore kundër koronavirusit të ri, kompania bioteknike amerikane, Moderna, financuar nga Uashingtoni njoftoi rezultatet paraprake por shumë inkurajuese për vaksinën e saj eksperimentale tek tetë vullnetarë, para provës në shkallë të gjerë parashikuar në korrik.

Kompania e re, në të cilën qeveria amerikane ka investuar 483 milion dollarë, njoftoi të dhëna pozitive nga faza fillestare e provave klinike.

Në tetë persona, vaksina eksperimentale e quajtur mRNA-1273 ka dhënë një përgjigje imunitare të ngjashme me atë që shihet tek njerëzit që janë infektuar natyrshëm nga virusi që shkakton COVID-19.

Presidenti Donald Trump, i cili kërkon 300 milion doza deri në janar për të vaksinuar popullatën amerikane, ka shprehur entuziazmin e tij.

“Unë kam parë rezultatet, ato janë mahnitëse. Unë jam shumë i lumtur dhe tregjet janë në rritje”, theksoi ai.

Kjo fazë e parë parashikon gjithashtu të verifikojë që vaksina nuk është toksike, dhe Moderna raportoi vetëm disa efekte anësore të tilla si skuqje në vendin e injektimit.

“Moderna filloi provat tek njerëzit më 16 mars, mes më të parëve në botë. Deri sot janë kryer vetëm 12 prova klinika, gjysma e tyre në Kinë”, sipas “London School of Hygiene & Tropical Medicine”.

Duke dashur të jetë në përparësi, SHBA-ja ka investuar më herët në projektin e Moderna-s, si dhe në ato, më pak të avancuara, të grupit amerikan “Johnson & Johnson” dhe laboratorit francez “Sanofi”, i cili ka vende prodhimi në SHBA.

Është shumë herët për të parashikuar të ardhmen e kësaj vaksine, bazuar në një teknologji të quajtur ARN mesazh që ende nuk e ka vërtetuar efikasitetin e saj.

Teknologjia synon t’i japë trupit informacionin gjenetik të nevojshëm për të aktivizuar mbrojtjen në mënyrë parandaluese kundër koronavirusit.