Bota Trump para dhe pas Presidencës, si ndihen amerikanët tani?

Trump para dhe pas Presidencës, si ndihen amerikanët tani?

Në 365 ditë që kur Donald Trump u zgjodh president, gjendja kombëtare ka ndryshuar në disa mënyra të rëndësishme. Më e rëndësishmja nga këto ndryshime është thjesht kjo: Trump është bërë më pak popullor dhe kundërshtarët e tij politikë janë bërë më të popullarizuar.

Të kënaqur me mënyrën se si gjërat po shkojnë:

Papëlqyeshmëria i tij po dominon tani skenën politike. Demokratët arritën një valë fitoresh të martën, shumë prej të cilave në zonat konservatore. Republikanët e Kongresit, nga ana e tyre, po shpallin tërheqjen e tyre në një nivel jashtëzakonisht të shpejtë, duke u frikësuar se pozita e Trump do t’i rrënojë ato në 2018.

Vlerësimi i miratimit të Trump ka rënë midis mbështetësve të secilës parti. Në përgjithësi, ajo ra nga 45 për qind në fillim të presidencës së tij në 38 për qind këtë javë, sipas Gallup-it:

Vlerësimi i miratimit të Presidentit Trump:

Demokratët nuk janë përfituesit e vetëm që kanë përfituar nga papëlqyeshmëria e Trump. Disa nga institucionet që kanë qenë shënjeshtra të tij për të ngritur kritika, janë bërë më të besuara. Ai ka shpërthyer kundër si sistemit ligjor ashtu edhe mediave, ndërsa tani publiku ka më shumë besim në të dyja, sesa në një vit më parë:

Ju ndoshta keni vënë re se ka një përjashtim nga tendencat e përgjithshme në ato tabela më sipër. Republikanët e vetëidentifikuar si të tillë mbeten mjaft të kënaqur me Trump (dhe ata janë edhe më pak të kënaqur me mediat). Kjo dinamikë gjithashtu ka pasoja. Republikanët që kanë sfiduar Trump, si Jeff Flake, kanë humbur përgjithësisht mbështetjen nga baza e partisë. Karriera politike e Flake duket ka mbaruar për shkak të kritikave të tij ndaj Trump.

Viti i parë i Trump-it ka dhënë gjithashtu një shembull të mrekullueshëm të mënyrës se si partizanizmi vë në lëvizje qëndrime të tjera. Vetëm shikoni qëndrimet e njerëzve për ekonominë ose krimin:

Që nga fitorja e Trump, republikanët janë bërë më të kënaqur me ekonominë dhe më të rehatshëm me rastet e krimeve lokale, ndërsa demokratët janë bërë më pak të tillë. Është pothuajse sikur të dy grupet jetojnë në vende të ndryshme.

Qëndrimet mbi armët kanë ndryshuar gjithashtu, megjithëse ky trend ndoshta ka të bëjë shumë me sulmet e fundit me armë kundër masave sesa me Trump. Veçanërisht, republikanë dhe të pavarur nuk tregojnë shenja të ndryshimit të qendrimit së tyre rreth kontrollit të armëve, gjë që ndihmon në shpjegimin pse legjislacioni nuk po shkon asgjekundi në Kongres.

Ka të paktën një fushë në të cilën demokratët dhe republikanët duket se pajtohen, megjithatë: Të dy grupet thonë se planifikojnë të shpenzojnë më shumë para gjatë festave të këtij viti.

Kjo prirje duket veçanërisht e denjë për reflektim në mesin e demokratëve që pyesin veten se pse republikanët lejojnë pikëpamjet e tyre partiake të diktojnë çdo gjë tjetër. Në rastin e ekonomisë, demokratët duket se janë ato që lënë përshtypjen e ngjyrosjes partiake. Si ndryshe mund të shpjegoni pikëpamjen e tyre të re të errët të ekonomisë së vendit – siç e shihni në grafikun e mësipërm – dhe gatishmërinë e tyre për të shpenzuar më shumë për blerjet e festës?

Megjithatë, republikanët përballen me rreziqet më të mëdha të mohimit partizan tani. Presidenti i tyre është jopopullor – dhe, deri më tani, shumë i pasuksesshëm në miratimin e legjislacionit. Megjithatë, partia po tregon pak shenja të ndryshimit të drejtimit.

The New York Times