Kryesore Trump planifikon ndryshime në procedurën e vizave për punëtorët e kualifikuar

Trump planifikon ndryshime në procedurën e vizave për punëtorët e kualifikuar

Presidenti i SHBA-ve, Donald Trump tha të premten se planifikon ndryshime në programin H-1B që jep viza të përkohshme për profesione e specialitete si teknologjia apo mjekësia, por administrata e tij tha më vonë se ai i referohej ndryshimeve që u propozuan vitin e kaluar.

“Bartësit e H1-B në Shtetet e Bashkuara mund të sigurohen se ndryshimet po vijnë së shpejti, të cilat do të sjellin thjeshtësi dhe siguri për qëndrimin tuaj, duke përfshirë një rrugë të mundshme për nënshtetësinë”, tha Trump në Twitter. “Ne duam të inkurajojmë njerëz të talentuar dhe shumë të aftë për të ndjekur mundësitë e karrierës në SHBA”.

Ishte e paqartë se çfarë do të thoshte Trump me një “rrugë të mundshme drejt shtetësisë” për mbajtësit e vizave H-1B, të cilët tashmë kanë të drejtë të sponsorizohen nga punëdhënësit për qëndrim të përhershëm ligjor, gjë që do t’i bënte ata të mundshëm për të qenë qytetarë të SHBA-së.

Kur u pyet rreth shkrimit të Trump, zëdhënësi i Shteteve të Bashkuara për Shtetësinë dhe Imigracionin, Michael Bars dha një deklaratë në lidhje me një propozim zyrtar në dhjetor për ndryshimet në procesin e H-1B, të cilat ka gjasa të bëhen përfundimtare më vonë këtë vit.

Propozimi është projektuar të rritet me 5.340, ose 16 për qind, numri i përfituesve të H-1B që mbajnë diploma të avancuara nga universitetet amerikane. Gjithashtu do të ristrukturojë procesin e aplikimit me një sistem të ri elektronik regjistrimi.

“Këto ndryshime rregullative të propozuara do të ndihmonin që më shumë punëtorë, më të mirë dhe më të spikatur, nga e gjithë bota, të vinin në Amerikë nën programin H-1B”, tha Bars.

Kritikët pyesin pse Trump shkroi rreth një propozimi muajsh në një kohë kur ai po lufton me demokratët e kongresit lidhur me shpenzimin e legjislacionit për të financuar qeverinë federale. Trump dëshiron të përfshijë 5.6 miliardë dollarë për një mur përgjatë kufirit me Meksikën, të cilën ai thotë se do të frenojë imigracionin e paligjshëm.

Demokratët e quajnë murin e propozuar, të shtrenjtë, joefektiv dhe imoral. Mosmarrëveshja ka çuar në një mbyllje të pjesshme të qeverisë së SHBA, që është tani në ditën e 21-të.

Doug Rand, një ish-zyrtar i Shtëpisë së Bardhë në administratën e Obamës i cili ka punuar në çështjet e emigracionit, tha se ndryshimet e propozuara në procesin e përzgjedhjes së lotarisë ishin në modestë dhe në rastin më të keq mund të shkaktojnë kaos. Disa ekspertë të emigracionit nuk besojnë se sistemi i ri i regjistrimit do të jetë gati në kohë për lotarinë e ardhshme, i cili ndodh në pranverë.

“Shanset që një sistem i ri komplikues i përpunimit elektronik do të lançohet në mënyrë efektive nga DHS, në kohë për lotarinë e ardhshëm më 1 prill është probabilitet i ulët dhe nuk ka të bëjë me një rrugë të mundshme për shtetësinë”, tha Rand.