Extra “Ulet numri i spermatozoideve në mbarë botën, në rrezik e ardhmja e...

“Ulet numri i spermatozoideve në mbarë botën, në rrezik e ardhmja e njerëzimit”

Numri i spermatozoidëve në mbarë botën është përgjysmuar gjatë pesë dekadave të fundit dhe ritmi i rënies është më shumë se dyfishuar që nga fundi i shekullit, tregon një studim i ri.

Ekipi ndërkombëtar që qëndron pas studimit thotë se të dhënat janë alarmante dhe tregojnë për një krizë të fertilitetit që kërcënon mbijetesën e njerëzimit.

Meta-analiza e tyre shikoi 223 studime të bazuara në mostrat e spermës nga mbi 57,000 burra në 53 vende.

Ajo tregon për herë të parë se burrat në Amerikën Latine, Azi dhe Afrikë ndajnë një rënie të ngjashme në numrin dhe përqendrimin total të spermës siç është vërejtur më parë në Europë, Amerikën e Veriut dhe Australi.

Autorët paralajmërojnë se numri mesatar i spermës tani ka rënë në mënyrë të rrezikshme afër pragut që e bën konceptimin më të vështirë, që do të thotë se çiftet në mbarë botën mund të hasin probleme për të pasur një fëmijë pa ndihmë mjekësore.

Të dhënat e publikuara të martën në revistën Human Reproduction Update, shërbejnë si “një këmbanë alarmi”, tha profesori Hagai Levine, autori kryesor i studimit nga Shkolla e Shëndetit Publik Hadassah Braun e Universitetit Hebraik të Jerusalemit.

“Ne kemi një problem serioz në duart tona që, nëse nuk zbutet, mund të kërcënojë mbijetesën e njerëzimit,” tha ai në një deklaratë .

Si pjesë e një ekipi që përfshin gjithashtu profesoreshën Shanna Sëan në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Nju Jork, së bashku me studiues në Danimarkë, Brazil, Spanjë, Izrael dhe SHBA, Levine studioi tendencat e numrit të spermës në rajone që nuk ishin shqyrtuar më parë.

I njëjti ekip kishte raportuar tashmë në vitin 2017 një rënie alarmante të numrit të spermës në të gjithë botën perëndimore.

Në këtë studim të fundit, ata zbuluan se numri mesatar i spermës në të gjithë botën kishte rënë me mbi 50 për qind gjatë pesë dekadave të fundit.

Të dhënat nga viti 1973 deri në vitin 2018 treguan se numri i spermës ra mesatarisht me 1.2 për qind në vit. Të dhënat e pas vitit 2000 treguan një rënie prej më shumë se 2.6 për qind në vit.

“Është thjesht e pabesueshme. Nuk mund ta besoja vetë,” tha Levine.

Fakti që këto gjetje u konfirmuan në pjesën tjetër të botës tregon për një krizë globale që mund të krahasohet me ndryshimin e klimës, sipas Levine.

“Ashtu si në ndryshimet klimatike, ndikimi mund të jetë i ndryshëm në vende të ndryshme, por përgjithësisht fenomeni është global dhe duhet trajtuar si i tillë”, shtoi ai.

“Duket si një pandemi. Është kudo. Dhe disa nga shkaqet mund të qëndrojnë me ne për një kohë shumë të gjatë”.

Studiuesit thonë se ndërsa numërimi i spermës është “një tregues i papërsosur për fertilitetin”, ato janë të lidhura ngushtë me shanset e fertilitetit.

Ata shpjegojnë se mbi një prag prej 40-50 milion/ml, një numër më i lartë i spermës nuk nënkupton domosdoshmërisht një probabilitet më të lartë të konceptimit.

Nga ana tjetër, nën këtë prag, probabiliteti i ngjizjes bie me shpejtësi ndërsa numri i spermës zvogëlohet.

“Në nivel popullsie, rënia e numrit mesatar të spermatozoideve nga 104 në 49 milionë/ml që ne raportojmë këtu nënkupton një rritje të konsiderueshme të përqindjes së meshkujve me kohë të vonuar deri në konceptim”, shkruajnë autorët e studimit.

Ndërsa hulumtimi i tyre nuk ka eksploruar shkaqet e kësaj rënie të numrit të spermës, autorët thonë se kjo tregon “një krizë globale të lidhur me mjedisin tonë modern dhe stilin e jetesës” dhe ata tregojnë për rolin prishës të kimikateve në sistemin tonë hormonal dhe riprodhues.

Ata shtojnë se numri i spermës është gjithashtu një tregues i shëndetit të meshkujve, me nivele të ulëta të lidhura me një rrezik në rritje të sëmundjeve kronike, kancerit të testikujve dhe uljes së jetëgjatësisë.

Të dhënat e publikuan në të njëjtën ditë kur popullsia globale kaloi shifrën 8 miliardë, duke vënë më shumë presion mbi burimet e kufizuara natyrore të planetit.

“Filozofikisht, ndoshta rënia e numrit të spermës dhe infertilitetit është disi mënyra e botës për të balancuar atë që po ndodh,” tha Levine.

“Por, ju e dini, ky është vetëm një mendim. Nuk është një mendim shkencor”.

Ai tha se gjetjet duhet të jenë shqetësuese për të gjithë – pavarësisht nga opinionet e tyre se sa qenie njerëzore i duhen planetit tani.

“Numri i spermës është një matës shumë i mirë i shëndetit global dhe i së ardhmes sonë. Dhe pavarësisht nga numri i njerëzve që mendoni se kemi nevojë në Tokë, ju nuk dëshironi që ai të përcaktohet nga ngjarje të rrezikshme dhe jo nga zgjedhjet tona,” tha Levine.

“Unë mendoj se ne duhet ta monitorojmë atë me shumë kujdes në nivel global, në nivel të popullsisë, në nivel vendi lokal, si dhe në nivelin personal,” shtoi ai, duke u bërë thirrje autoriteteve të përmirësojnë stilin e jetës dhe të kufizojnë ekspozimin e njerëzve ndaj kimikateve të prodhuara nga njeriu përmes rregullim më i mirë.

“Ndonjëherë ka një pikë kthese dhe sistemi shembet menjëherë. Kjo do të thotë se diçka po ndodh me sistemet tona ekologjike dhe sistemet tona riprodhuese”.